Jajce predstavljeno u katalogu Nacionalne geografije: Graciozno i šarmantno

  Jajce predstavljeno u katalogu Nacionalne geografije: Graciozno i šarmantno

  U katalogu prestižnog magazina Nacionalna geografija “The Western Balkans – Land of Discovery” predstavljen je grad Jajce, kojeg je nedavno američki magazin Thrillist proglasio jednim od najljepših malih gradića na svijetu.

  Foto: National Geographic Traveler

  “Britanska spisateljica Rebecca West jednom je nazvala Jajce gradom ‘ekstravagantne ljepote’, i lahko je vidjeti zašto”, navodi se u tekstu objavljenom u National Geographic Traveleru.

  U tekstu se dalje navodi kako se Jajce proteže do velike sive tvrđave koja se diže iznad vodopada koji se obrušava na visini od 21 metra.

  “Danas se u Jajcu živi od hemijske industrije, ali nekoć u 15. stoljeću, tvrđava je bila srce Bosanske kraljevine. Malo je ostalo unutar bedema, ali ne propustite šetnju  zidinama. Prožimanjem pogleda vidjet ćete zašto je mjesto još od tada naseljeno ili u najmanju ruku, otkako su poznati historijski zapisi. Odbrambenog je tipa i jednostavno predivna. Nezaobilazan je hram Boga Mitreja koji svjedoči o starosti ovog mjesta. Maršal Tito je osnovao državu Jugoslaviju ovdje, te možete posjetiti katakombe, gdje se krio od nacističkih napada”, piše u katalogu.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

  JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

  UZBUDLJIVO LJETO U JAJCU

  STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

  KATAKOMBE U JAJCU

  ĆAMIL SIJARIĆ: NIJEDAN GRAD U BOSNI NIJE TOLIKO LIJEP NI BOSANSKI KAO ŠTO JE JAJCE

  POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

  UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

  Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!