Jajce – Užitak kojeg ćete teško nadmašiti

Najljepši mali gradić na svijetu. Graciozan i šarmantan. Tako putnici iz daleka, koji su obišli gradova svijeta, vide nekadašnji kraljevski gradić na obalama rijeka Plive i Vrbasa. Jajce jednostavno tako očarava.

Foto: JU Agencija Jajce

Autorica: Semra Hodžić

Uživajte kraj vodopada

Sve priče u Jajcu prvo počinju od veličanstvenog vodopada na ušću Plive u Vrbas. A kako i neće! Veličanstven je to prizor – 21 metar visoki vodopad u srcu grada spada među 12 najljepših na svijetu, a i sam grad čini jedinstvenim. Nezaobilazna je prirodna znamenitost koja se posjećuje kada se dolazi u ovaj šarmantni gradić. Dok se šetate prelijepo uređenim parkom koji vodi do mjesta gdje Pliva strmoglavo zapjeni prema Vrbasu, ne možete se nagledati ljepote i čistoće. A kad ugledate vodopad, ne možete ni progovoriti! To je trenutak koji se ni slikom ni pjesmom ne može uhvatiti, rekao bi jedan naš stari pisac. S koje god strane da priđete vodopadu – bilo odozgo odakle pada, ili s boka gdje se nalaze uređene terase i park iz kojeg se može posmatrati ovo čudo prirode, osjećaj je jednako fantastičan. Zadržite se kraj njega, ovjekovječite taj momenat i napravite savršene fotografije koje ćete čuvati kao uspomenu. Ako istinski želite uživati, ponesite dekicu, zauzmite najljepše mjesto u parku s pogledom na vodopad, isključite telefone i uživajte u pikniku s pogledom kojeg ćete teško nekada moći nadmašiti.

Foto: JU Agencija Jajce

Zipline preko vodopada

Ako ste od onih koji ne mogu samo mirno posmatrati čuda prirode, oduševit će vas ideja da možete doživjeti i nevjerovatnu avanturu iznad ovog vodopada. Uživajte u novoj turističkoj ponudi Jajca – u ziplineu dugom 250 metara preko samog vodopada. Ovu jedinstvenu avanturu doživjet ćete prvim spustom niz sajlu koja ide preko kanjona Vrbasa na vidikovac preko puta vodopada Plive, a potom s te lokacije preko vodopada u Gradski park. U pogledu na ovaj veličanstveni vodopad uživa se sa svih strana, no oni koji su se spustili niz zipline kažu da je ovaj neprocjenjiv. Spust preko jednog od najljepših vodopada na svijetu iznosi 20 KM, a ograničenje za one koji se žele u ovoj avanturi okušati je da imaju do 110 kilograma.

Foto: JU Agencija Jajce

Kulinarski specijaliteti

Nakon šetnje po dugim i lijepim parkovima u Jajcu, ili avanture na ziplineu, sigurno ćete ogladniti i poželjeti se počastiti nekim dobrim jelom. U Jajcu su svi dobri domaćini, u šta će vas uvjeriti njihova kuhinja i kulinarski specijaliteti. Kako brojne vode bogate ribom okružuju Jajce, riba je izvorno jajačko jelo. Predaja kaže da je na kraljevskom dvoru omiljeno jelo bila pastrmka u kajmaku ili „kraljevska pastrmka“ koja se od ove sezone može kušati u konobi Slapovi, i u mnogim drugim restoranima koji su smješteni uz vodu okruženi prirodom gdje možete uživati. Pored ribe, u restoranima u Jajcu služe se i tradicionalni specijaliteti bosanske kuhinje – od bosanskog lonca do ćevapa, od baklave do modernih kolača i nezaobilazne bosanske kafe.

Foto: JU Agencija Jajce

Američki magazin Thrillist uvrstio je Jajce na listu najljepših malih gradića na svijetu koji svojom ljepotom i neobičnošću ostavljaju putnike bez daha. „Još uvijek možete vidjeti drevni dvorac na brdu i istražiti krivudave ulica prekrivene kaldrmom. No, najveće bogatstvo Jajca je prirodno čudo – vodopad od 21 metara, koji se silovito prelijeva na ušću rijeke Plive u Vrbas. Jajce je s tri strane vezano vodom, što ga ini osnovnom bazom za neke od najboljih bosanskih raftinga”, naveo je freelance novinar i prevodilac iz Berlina Conor O’Rourke u magazinu.


Ukoliko želite bolje upoznati Jajce u doba kada je Bosna i Hercegovina bila kraljevina uživat će u otkrivanju 30 nacionalnih spomenika ovog grada.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

UZBUDLJIVO LJETO U JAJCU

STARE BOSANSKE KUĆE U JAJCU

KATAKOMBE U JAJCU

ĆAMIL SIJARIĆ: NIJEDAN GRAD U BOSNI NIJE TOLIKO LIJEP NI BOSANSKI KAO ŠTO JE JAJCE

POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

Šta još vidjeti u Jajcu provjerite na ovom linku!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content