Jana Jakić-Demirovski – Dobro došli u moj svijet halve!

Rođena u Sarajevu, Jana Jakić-Demirovski školovala se u Engleskoj i BiH. Menadžment i organizaciju diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, radila je na fakultetu, u bankama, dok je sada zaposlena u jednoj leasing kući.

Iako je uvijek voljela nauku, tražila je načine kako da ispolji svoju kreativnost. Dugo je u sebi nosila ideju o pravljenju tradicionalnog slatkiša halve vidjevši u njoj mogućnost potpunog ispunjenja. Poslovni koncept pažljivo je osmišljavala ne žureći nigdje. Tako je nastao njen brend Halwa, koji njeguje u vlastitom domu spravljajući slastice kojima se kupci rado vraćaju.

“Našoj djeci sam uvijek radije pravila halvu umjesto standardnih kolača. U jednom trenutku sam pomislila da bi bilo dobro da se negdje halva može kupiti, pa da se i ja malo odmorim. Međutim, halve nigdje nije bilo. Upravo to bio je ključni momenat za nastanak moje ideje”, kaže Jana, koja je uvidjela da i odrasli i djeca veoma vole halvu.

“Zahvaljujući djeci, koja su moji najveći kritičari, ali i neisrcpna riznica ideja, dobila sam inspiraciju, pa sam, između ostalog, ponudila nesvakidašnje okuse ovog slatkiša u tri opcije – s orasima, pistacijama i brusnicama. Recepte sam sama osmislila. Ne volim mnogo slatkiše, no, kada mi se jede nešto slatko, onda to mora biti savršeno. Radila sam na bazi svih postojećih recepata za halvu sve dok nisam pronašla idealan omjer i vrste brašna i putera, kao i, naravno, drugih dodataka halvi. U radu se služim tradicionalnim receptom, a onda dodajem domaće sastojke koji čine Halwu posebnom.

Kako Janina porodica uživa u druženju s brojnim prijateljima, i domaćinski duh utkala je u svoj koncept. No, ima nešto što posebno oduševljava ljude, a to je okretanje tradicionalnom na moderan način.


Priča o halvi

Postoje različite priče o porijeklu ove delikatese. Prema jednoj od njih, smatra se da je halva potekla iz Indije stekavši sljedbenike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Turskoj. Svoj put pronašla je također prema grčkim obalama, te drugim mediteranskim zemljama. Tako je halva prilično proputovala svijetom.


Elma Zećo, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content