Jane Birkin davne 1971. snimala film u Hercegovini

Devetnaest djevojaka i jedan mornar stari je ratni film čiju su glumačku ekipu predvodili Serge Gainsbourg i Jane Birkin, nekada najintrigantniji par u svijetu filma i muzike, te Špela Rozin, velika slovenska glumica svoga doba davne 1971. godine boravili su i snimali film u Bosni i Hercegovini.

Scena iz filma

Film na francuskom jeziku govori o skupini od 19 mladih žena, na čelu s muškarcem partizanom, koji je jedina osoba koja može biti pratnju određenog broja partizana ranjenih u borbi za slobodu, u planinskim lancima koje je napala nacistička vojska. Prelazak teških puteva i nekoliko susreta s neprijateljskim ophodnjama predstavljaju opasnost, pa čak i smrt za neke junakinje. Dvije su djevojke zaljubljene u zapovjednika kolone, ali ljubav prema domovini i slobodi pokazat će se jačom.

Veliki dio filma je snimljen u pećini Vjetrenica i na jugu Hercegovine, u Neumskom zaleđu i na jezeru Klinje kod Gacka.

Bosna i Hercegovina je tada dobila vrhunsku reklamu jer je modna i muzička ikona Jane Birkin prihvatila ulogu u tom filmu!

Ukoliko pogledate film. pokušajte pronaći i prepoznati neke krajolike iz Neuma, Gacka, Zavale i pećine Vjetrenica, ne košta ništa a lijepo se vratiti 50 godina unazad.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content