Janjeća rebra sa krompirom

Janjetina je sočna ako se istodobno peče i kuha u vlastitim sokovima. Folija štiti kako se meso ne bi presušilo tokom pečenja, prekrijte ga folijom.

Janjetini možete ublažiti miris mariniranjem. Meso sa začinima (limunova korica i sok, ružmarin, majčina dušica, češnjak u ljusci) ostavite od dva do 24 sata u hladnjaku.

Sastojci
1 kg rebra od mladog janjeta, 1 kg mladog krompira,
15 dkg crvenog luka,
10 dkg mrkve,
peršunov list, list celera,
koji režanj bijelog luka,
1 dl supe,
janjeća košuljica,
aleva paprika,
2 dkg masnoće.

Priprema:

Očistite, operite i izrežite krompir. Ako su glavice luka sitnije, samo ih ogulite,a prerežite krupnije. Bijeli luk ostavite u češnjima. Krompir ostavite sa strane jer mesu treba duže vremena da se ispeče. Meso začinite začinite solju i vegetom, (nemojte pretjerati ) i stavite u pomašćenu tepsiju. Meso pokrijte janjećom košuljicom ili papirom i pecite u pećnici. Po želji dodajte aleve paprike. Dodajte malo supe i pecite u rerni oko sat vremena. Vrlo je važno da u toku pečenja bar tri puta meso podlijete sokom koji se stvorio od pečenja, tek toliko da janjetina ne bude suha. Prvi put podlijte kad ubacite povrće, nakon dvadeset minuta. Pred kraj pečenja uklonite foliju da meso fino porumeni.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content