Janjske otoke – pravo čudo prirode kraškog svijeta kod Šipova

BiH Bucket List Challenge

Izazov #47 – Posjeti čudo prirode kraškog svijeta

Rijeka Janj izvire 13 kilometara južno od Šipova na nadmorskoj visini od 612 metara u izuzetno dubokom kanjonu čije su litice visoke i preko 200 m.

Foto: TO Šipovo

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. I baš tu, rijeka Janj se razliva u mnogobrojne potočiće koji se nakon nekoliko kilometara ponovo spajaju.

Ovo mjesto je pravo čudo prirode kraškog svijeta koje podsjeća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima.

Foto: TO Šipovo

Zbog izuzetne očuvanosti prirode, raznovrsnog staništa i specifičnih klimatskih uslova, bogatstva biljnim i životinjskim svijetom, stanište je pogodno za lov i ribolov.

Rijeka je izuzetno bogata ribom — pastrmkom i lipljenom. Na ovom prostoru nalazi se veliki broj šuma, a u njegovoj okolini dosta šumskih proplanaka, koje su stanište mnogih divljih životonja — zeca, vuka, lisice, mrkog medveda, srne, divlje svinje pa i risa. Od ptičijeg sveta u gustim šumama može se vidjeti veliki bijeli tetreb, lještarka, jastreb, soko, orao, golubovi, djetlići i mnoge druge vrste.

Foto: TO Šipovo

U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

U neposrednoj blizini nalazi se i prašuma Janj, strogo zaštićeni prirodni rezervat zaštićen UNESCO-m, kao i manastir Glogovac.

Kako doći?

Janjske Otoke nalaze se na 9 km od centra Šipova i oko 90 km od regionalnog centra Banje Luke.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #47 – Posjeti čudo prirode kraškog svijeta

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Janjske otoke.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content