Japanska kuhinja 

Za razliku od prehrane koja je osvojila svijet, te donijela brza rješenja i nezdrave navike, Japanci su ostali vjerni prehrani baziranoj na svježem i sezonskom. Japanska kuhinja spada u najzdravije kuhinje na svijetu i nalazi se na UNESCO listi nematerijalne baštine. Posebna pažnja pridaje se principu sezone jer Japanci vjeruju da je konzumiranje hrane u svojoj sezoni od velike važnosti za očuvanje zdravlja.

Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

RIŽA, TEMELJNI SASTOJAK GOTOVO SVIH JELA

Svim regijama u Japanu zajedničko je to da je riža temeljni sastojak gotovo svakog jela, a za njih je riža jelo, ne samo prilog raznim jelima. Uz rižu, povrće i ribu, posebno je popularna i sirova riba, koja je ključni dio najpoznatijeg japanskog tradicionalnog jela – sušija. 

Japanci često jedu supu – miso ili ramen, s mesom, povrćem i nudlama. Najspecifičnije jelo Japana je fugu – riba koju nazivamo “morskom svinjom” i koja ima otrovnu kožu i neke dijelove utrobe, te se za spremanje ovog japanskog specijaliteta kuhari obučavaju i do 3 godine. Popularna jela u Japanu su i Unagi – riječna jegulja sa žara premazana sa slatkim umakom za roštilj, Tempura – plodovi mora i povrće obloženi tijestom, prženi u ulju, te Soba – dugi, tanki heljdini rezanci. Tu je i Sashimi, koji se često miješa sa sušijem, no sashimi se sastoji samo od narezane sirove ribe, a obično se jede uz vrlo ljuti wasabi umak i slankasti umak od soje, te se poslužuje se bez riže.

U poređenju s ostalim svjetskim kuhinjama, Japanska kuhinja podrazumijeva mnogo manje začina. Ako je riječ o ulju koje se koristi, u tradicionalnim japanskim receptima nema maslinovog ulja. 

 

NAJSKUPLJA GOVEDINA NA SVIJETU

Govoriti o ovoj kuhinji, a ne spomenuti Kobe govedinu je nezamislivo. Ona dolazi iz grada Kobea, danas predgrađa Osake – prijestolnice japanske gastronomije, a predstavlja najpoznatiju i najskuplju govedinu na svijetu. Govedo se isključivo hrani prirodnom hranom, a prema životinji se odnosi humano. Kako bi se dobila savršena struktura masti po cijelom tijelu goveda, krava se ručno masira. Zbog visoke cijene ovo meso se kupuje kao zlato. Konobar donosi gostu sirovi odrezak i digitalnu vagu, a onda se prema težini naručuje obrok. Šnicle Kobe govedine, često se nose na poklon prilikom odlaska u goste, u pakovanju nalik bombonjeri!

Photo: Ivana Dukčević © All rights reserved

ŠTAPIĆI ZA JELO

Jedna od prvih asocijacija na japansku kuhinju su štapići za jelo. Japanski štapići su obično zaobljeni na krajevima i kraći nego kineski, ali duži nego korejski modeli. Japanski štapići su mnogo šareniji i intrigantno dizajnirani.

 

HRANA U JAPANU NIJE SKUPA

Ako u Japanu poželite klasičan kuhani obrok, u svakoj samoposluzi možete kupiti bento-box, kutiju s providnom folijom i često plastičnim escajgom, u kojoj se, raspoređeno po zasebnim dijelovima, nalazi predjelo, salata, povrće, meso ili riba, čak kolač – kompletan ručak po cijeni od samo oko 2 do 12 eura.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content