Jasmin i Adnan nakon Run Everestinga: Nismo sumnjali u uspjeh

Istrčati visinu Mount Everesta, najviše planine na Zemlji, na Bjelašnici u vrijeme kada njen snježni pokrivač doseže i do dva metra, zasigurno nije mala stvar.

Adnan i Jasmin slave uspješno obavljen izazov; Foto: Dino Šukman

Uspjeli su to proteklog vikenda bosanskohercegovački reprezentativac u trail trčanju Jasmin Pajević i fitness i personalni trener Adnan Behlulović za 30 sati u seriji od 20 uspona planinarskom stazom od Kraljevca u pravcu vrha Hranisava do klupa koje su udaljene 2,3 km.

Ideju i želju da uradi Run Everesting je izrazio Jasmin Pajević. U početku Jasmin je imao namjeru da uradi ovaj izazov sam, uz podršku užeg kruga prijatelja. Planinarsko-smucarsko društvo Pazarić koje je bilo organizator ovog događaja predložilo je da se napravi projekat koji će da pribavi potrebnu podršku iz lokalne zajednice i koji će ujedno da promovira lokalne potencijale za slične sportske aktivnosti, ispričao je za Furaj.ba koordinator projekta Miroslav Mandić.

Run Everesting na Bjelašnici; Foto: Dino Šukman

Pripreme za ovakav izazov moraju biti zahtjevne, no Jasmin i Adnan kao sportski profesionalci se trude da uvijek budu u formi. Trening i vježbe su njihov imperativ u svakodnevnici. Pored toga Jasmin je krajem 2020. godine imao namjeru da trči Pirin Ultra Trail, izuzetno zahjevnu trku za koju se spremao tokom cijele godine. Nije imao sumnju u uspjeh ni u jednom trenutku.

Noćni uslovi tokom izazova; Foto: Dino Šukman

Umjesto predviđena 24 sata za završetak izazova, zbog otežanih uslova, savladavanje visine Mount Everesta trajalo je 30 sati. Za Furaj.ba kažu da ih je hrabrilo što se svaki put vraćaju u novi krug jer priroda na tom dijelu svaki put nudila novi izazov za njihov novi korak. Kriznih momenata je bilo u par navrata sa dodirom na visinu, ali zahvaljujući timskom radu uspjeli su savladati i te prepreke i momente. Tokom trčanja su bili sasvim uredu.

Osjećaj koji ih je pratio svih 30 sati bio je izuzetno dobar, naročito u momentima kada su stizali na sami greben Hranisave, kada je svitalo ili kada je došao sami kraj izazova.

Nakon uspješno obavljenog izazova; Foto: Dino Šukman

Visinska razlika na dijelu staze koju su prešli je 435 metara. Ukupna dužina koju su Jasmin i Adnan prešli je 98 kilometara. Stazu su imali želju promovirati jer je, kako kažu, jedina za koju znaju u sarajevskoj regiji koja ima vertikalni kilometar (1.000 m/nv na 5 km dužine), surovu prirodu i nije nimalo popularna.

Njihove aktivnosti tokom Run Everestinga su snimljene i bit će poslate na verifikaciju kako bi imena i staza bili upisani u Hall of Fame oficijelnog “Everesting” izazova. Pred njima je, rekli su nam, mnogo priča i izazova koje žele savladati, a koje za sada žele čuvati kao tajnu.

Jasmin Pajević i Adnan Behlulović; Foto: Dino Šukman

S. Hodžić, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…

USPJELI SU: ADNAN I JASMIN NA BJELAŠNICI ISTRČALI VISINU MOUNT EVERESTA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content