Mali grad za djecu sa poteškoćama. Sa roditeljima rade u kafeteriji. Imaju Centar, a sad je tu i inkluzivni vrtić…

Bili smo u Modriči, gdje smo jeli kolače u slastičarnoj u kojoj rade djeca sa poteškoćama zajedno sa svojim roditeljima.

Foto: Buka

Inače, ova kafeterija je samo dio jedinstvenog kompleksa koji je ovdje napravljen. Naime, 2015. godine Fondacija „Oberwallis – Djeca našeg svijeta“ iz Švajcarske izgradila je Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, u kojem bi se radilo sa djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Ovaj Centar se nalazi odmah iza kafeterije, a pored njega je i vrtić, što zajedno čini jednu cjelinu.

A sve je počelo kada su humanitarci iz Švajcarske, preko jednog Modričanina sa adresom u ovoj zemlji, odlučili pomoći roditeljima djece sa posebnim potrebama.

Udruženje u Modriči, koje je u tom trenutku brojalo 114 članova, nije imalo baš zavidne uslove za djelovanje i roditelji djece sa poteškoćama su se na razne načine borili ne bi li djeci obezbijedili osnovne uslove.

Ovako priču o Dnevnom centru započinje Jelena Antić, psiholog i koordinator ovog centra.

“Dnevni centar je osnovan 2015. godine. Silom prilika, fondacija Oberwalis iz Švajcarske imala je kontakt sa čovjekom koji je sa naše opštine i preko njega predložili da naprave ovaj centar. Ova fondacija je već imala iskustva sa ovakvim projektima, tako da je on izgrađen i egzistira u potpunosti na evropskim principima”, kaže Antić.

Kad je ovaj centar napravljen, upravljenje njime je preuzeo Centar za socijalni rad radi kvalitetnijeg i efikasnijeg djelovanja, s obzirom na to da udruženje nije imalo stručne radnike, nego su bili samo roditelji.

“Mi imamo trenutno 48 djece, od kojih neki dolaze svaki dan, neki jednom ili dva puta sedmično, odnosno zavisno od njihovih mogućnosti, pošto je 90 odsto djece iz ruralnih dijelova opštine. Imamo i organizovan prevoz kombijem svaki dan. U ovom centru radimo sa djecom na savremen način i ovdje oni imaju mogućnost da se razvijaju”, rekla je Antić.

Ona kaže da su nakon početnih mjeseci rada Dnevnog centra svi uključeni u ovaj projekat vidjeli potrebu i mogućnost da se sadržaji prošire, pa je tako ubrzo otvoren i vrtić koji je napravila opština i koji je jedan od rijetkih u BiH u kojem djeca sa poteškoćama borave zajedno sa ostalom djecom.

“Nakon toga napravljena je i kafeterija i onda smo sve to uvezali”, rekla je ona.

“U kafeteriji rade roditelji, a plan je da počnu da rade i djeca koja su trenutno ispomoć. To je tako zamišljeno i od strane ljudi iz Fondacije “Oberwalis”, ali mi imamo mali problem, jer naša djeca nisu imala priliku da prolaze sve korake kao što je to slučaj u Švajcarskoj i teško je pratiti program koji su nam oni dali. Kod nas su djeca uglavnom skrivana i nije dovoljno s njima rađeno. Ali opet se trudimo da djeca rade po naprednim metodama. Zato imamo i aktivnosti kojima ih uključujemo u poslove u kafeteriji, pa tako oni prave kolače, poslužuju i slično. Neki od njih zarađuju, imaju drugačiji status i tu su zaposleni roditelji djece sa posebnim potrebama i na taj način su se osnažile i te porodice  finansijski”, rekla je Antić.

Jedna od radnica u kafe-slastičarni je i Smiljka Jarakula koja je ovdje zaposlena kao pomoćna kuvarica.

Ona tvrdi da je Centar nešto najbolje što se desilo njoj i njenoj porodici, je im je život uvelike olakšan. “Ovaj posao mi puno znači. Posebno mi je važno to što je ovo sve napravljeno na način da naša djeca imaju gdje da budu i da sa njima neko radi”, ispričala je ona.

Ali ovdje nije kraj planovima Fondacije “Oberwallis”, Udruženja roditelja sa posebnim potrebama i lokalne vlasti. Naime, oni planiraju da od svega naprave cijeli gradić koji bi ispunjavao sve potrebe, kako djece sa poteškoćama u razvoju, tako i one ostale koja žive u Modriči.

Autor: Milovan Matić

Izvor: BUKA

Zato što jedan članak nije dovoljan….

NA PRVI POGLED JEDAN SASVIM OBIČAN RESTORAN

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content