Jednostavni koraci koje možemo napraviti za spas planete na kojoj živimo

BiH Bucket List Challenge

Izazov #33 Pokupi smeće u prirodi

Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, po tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život. Najveći ekološki problemi kao što su globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere, te efekat staklenika, upozorava na povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utječe na podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna.

Ilustracija: Pixabay

Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Na razne načine se može pridonijeti rješavanju problema otpada i očuvanju prirodnih resursa. Odgovornim postupanjem s otpadom po principima “smanji, ponovo koristi i recikliraj”, značajno se može smanjiti količina otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš.

Smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora energije uticalo bi se na smanjenje ispuštanja štetnih gasova u vazduh, te smanjenje potrošnje fosilnih goriva.

Ukoliko zaista želimo očuvati planetu Zemlju, znanje samo po sebi nije dovoljno, već je neophodna njegova primjena:

  1. Reducirajte otpad

Otpad je štetan za našu okolinu, a naročito je on problem u BiH gdje problemi sa deponijama nisu riješeni. Zato možete sami voditi računa da reducirate otpad. Recite ne lecima na ulici, pređite na elektronske račune, ne uzimajte slamke i plastične čaše u kafićima, a smanjite i upotrebu plastičnih flaša i kesa. Voće i povrće ne pakujte u folije, već probajte nositi pamučne cekere, fišeke ili mrežice za njih i više puta koristiti jedne te iste. Foliju izbacite i iz kuće! Tegle od džemova, kremova i slično možete iskoristiti za odlaganje nečeg u kući, npr. riže, palente itd.

2. Ne pretjerujte s odjećom

I proizvodnja odjeće troši mnogo resursa koji su nam potrebni – od vode do energije. Mnogi svjetski proizvođači (poput Levisa) obećali su promijeniti svoje navike, što vam govori da bismo i mi mogli. Dakle, ne moramo imati svaki novi komad odjeće, ne moramo stalno hodati po šopingu. Odjeću koju više ne koristite, nemojte bacati nego donirajte. U BiH imate nekoliko udruženja koja primaju odjeću i obuću za socijalno ugrožene, a u pojedinim bh. gradovima imate čak i kontejnere gdje ih možete ostaviti. Nemojte imati predrasude niti oko second hand radnji. Naime, u njima se ne nalazi nošena odjeća, već odjeća koja više nije dio ovosezonske kolekcije, sa pogrešno otisnutom etiketom… Dakle, to je u jednu ruku nova odjeća, možda s nekom ili nikakvom vidljivom greškom.

3. Koristite prirodne proizvode

Ne znamo da li ste primijetili, ali sve veći broj svjetskih proizvođača kozmetike na svoje proizvode stavlja oznaku Nature (Nivea, Dove, Garnier…), odnosno mijenja sastave svojih proizvoda prepunih hemije. Koža je najveći organ na tijelu, a vi te proizvode stavljate na sebe, onda oni ulaze u vaš organizam. Mnogi od tih sastojaka su kancerogeni. Kada ih sapirate vodom, onda ta hemija odlazi u naše vode. Logika je onda vrlo jasna, šteti nama, a šteti i prirodi. Izbacite sve te proizvode iz vaših domova, kupujte one sa eko certifikatima, ako su u pitanju svjetski proizvodi u BiH imate i nekoliko odličnih proizvođača prirodne kozmetike.

4. Promijenite načine kupovine

Iako vam se čini da nije jeftino brinuti se za okolinu, ipak ćete uvidjeti da nije skupo, da je osjećaj bolji, a da su stvari koje uzimate kvalitetnije. Neki od savjeta pri kupovini su da ne kupujete više npr. orašasto voće u kesicama, već u rinfuzi, tako ćete izbjeći plastičnu ambalažu. To isto uradite i sa čajevima. Možete napraviti i neke drastične promjene, poput kupovine četkica ili posuđa od bambusa, a žene bi npr. umjesto uložaka mogle koristiti menstrualne čašice ili perive pamučne uloške. Isto tako, možemo se vratiti starim dobrim dječijim pamučnim pelenama.

5. Reciklirajte otpad

I na kraju, opet se vraćamo na otpad. U posljednjih nekoliko godina u BiH se počelo sa razdvajanjem otpada. U Sarajevu imamo podzemne kontejnere, reciklažna dvorišta… Imamo kontejnere za elektronski otpad! Može vam se činiti teško, ali jednom kada vam pređe u naviku, vidjet ćete koliko je zapravo jednostavno. Tada ćete uvidjeti koliko otpada bacate, i sve će vam se samo kazati!

6. Ne ostavljajte smeće iza sebe i pokupite tuđe!

Došli ste na neki izlet i vidjeli ste neki otpadak. Vodite se logikom: To nije moj otpad! Ali jeste vaša planeta! U kesu koju ste ponijeli da odložite svoj otpad, ili u najbližu kantu možete staviti i neki papirić ili flašu koju ste tu zatekli. Priroda će vam biti zahvalna. To svakako podrazumijeva da i vi iza sebe nećete ostavljati otpad u prirodi niti ga bacati u rijeke, potoke i druge vodne resurse. Tako ćete spasiti živi i biljni svijet, kako na kopnu, tako i u vodi.

Bonus savjeti za očuvanje okoliša

  • Volontirajte u čišćenju okoliša u svojoj zajednici! Priključite se Facebook grupi “Rijeke BiH – Budi promjena” i otkrijte kada i kako učestvovati!
  • Educirajte se o važnosti prirodnih resursa
  • Štedite vodu – ako se sjećate to su nam još kao djeci govorili u školama
  • Koristite dugotrajne, energetski učinkovite sijalice
  • Posadite stablo – priključite se akciji sađenja koju organizira KJKP “Park” Sarajevo!
  • Ne zagađujte vodu
  • Biciklirajte više ili šetajte, manje vozite automobil

BiH Bucket List Challenge

Izazov #33 – Pokupi smeće u prirodi

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste pokupili smeće u prirodi.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content