JELA OD PATLIDŽANA

    JELA OD PATLIDŽANA

    Kada kupujete patlidžan, odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica. Čuvajte ih u hladnjaku ali podalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana.

     

    Patlidžan sadrži oko 92% vode, 1% proteina, 0,2% masti, 6% ugljikohidrata i 1% pepela. Nije bogat vitaminima i mineralima, ali je zato bogat celulozom, te potiče rad probavnih organa. Također sadrži znatnu količinu pektina, koji snizuje kolesterol.

    Plavi patlidžan je zdrav za srce jer osigurava znatnu količinu kalija, što pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Ujedno sadrži vrstu fitokemikalije zvanu saponin, koja posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

     

    MARINIRANI PATLIDŽAN

    Proizvoljna količina patlidžana se nareže na kriške od 1 cm debljine (nije ih potrebno prethodno rasoliti), poslažu se na koso jedno preko drugog u suh pleh tako da oko njih bude zraka i da ih pečnica dobro prosuši, ubace se u pećnicu ugrijanu na 200°C na oko pola sata.

    Dok se povrće peče, uzme se šoljica za kafu, u nju se natoči do pola maslinovog ulja, a na uljepunkašikica crvene paprike, malo bibera i po želji kumina. Sve se dobro promiješa da se sastojci sjedine.

    Pečeno povrće se prebaci u posudu koja se može dobro poklopiti, a u šoljicu s uljem i začinimapo želji se dodaje tamari, malo limunovog soka i sve se žustro izmiješa. Tako miješajući prelije se po povrću, poklopi se i dobro protrese.

     

    PATLIDŽANI U ULJU

    Sastojci

    1 kg patlidžana

    1 ljabučnog octa

    150 mlmaslinova ulja

    1-2 kašikice soli

    3 češnja češnjaka

     

    Priprema:

    Svježe neoštećene patlidžane operite i posušite. Narežite ih na pola centimetra debele kriške ili na kockice. U široj posudi kuhajte ocat dok ne zakipi, dodajte sol, a zatim kuhajte patlidžane dio po dio oko 5 minuta. Ocijedite patlidžane složite u suhe tegle, a između redova stavite češnjak narezan na listiće.

    Ostavite neka se ohladi i prelijte octom u kojem su se kuhali patlidžani.

    Na kraju zalijte maslinovim uljem i zatvorite tegle.

     

    NAMAZ OD PATLIDŽANA

     Sastojci

    3 patlidžana

    3 veća češnja češnjaka

    kašike kiselog vrhnja

    5-6 kašika maslinovog ulja

    perunn, so, biber

     

    Priprema

    Patlidžan stavite u rernu i ispecite. Ostavite poklopljen u vatrostalnoj (ili plastičnoj) zdjeli da se ohladi.

    Ogulite ga i sitno nasjeckajte (možete koristiti i štapni mikser). Zagrijte maslinovo ulje, stavite na njega patlidžan i dobro promiješajte. Dinstajte 5 min, sklonite sa vatre i začinite. Dodajte češnjak i peršun.

    U ohlađenu smjesu umiješajte kiselo vrhnje. Može se koristiti kao namaz ili kao dodatak mesu. Također, može se i zalediti.