Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. JELA OD PATLIDŽANA
 JELA OD PATLIDŽANA
Furaj Planetom Kuhinja

JELA OD PATLIDŽANA

by Furaj.ba 5 min read

AA

Kada kupujete patlidžan, odaberite lagane, srednje velike primjerke koji sadrže manje sjemenki jer one uzrokuju gorčinu patlidžana. Vanjska kora treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, smeđih mrlja ili rupica. Čuvajte ih u hladnjaku ali podalje od jabuka, koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana.

Patlidžan sadrži oko 92% vode, 1% proteina, 0,2% masti, 6% ugljikohidrata i 1% pepela. Nije bogat vitaminima i mineralima, ali je zato bogat celulozom, te potiče rad probavnih organa. Također sadrži znatnu količinu pektina, koji snizuje kolesterol.

Plavi patlidžan je zdrav za srce jer osigurava znatnu količinu kalija, što pomaže normalizaciji krvnog tlaka, a sadrži vrlo malo masnoća i kalorija. Ujedno sadrži vrstu fitokemikalije zvanu saponin, koja posjeduje antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.

MARINIRANI PATLIDŽAN

Proizvoljna količina patlidžana se nareže na kriške od 1 cm debljine (nije ih potrebno prethodno rasoliti), poslažu se na koso jedno preko drugog u suh pleh tako da oko njih bude zraka i da ih pečnica dobro prosuši, ubace se u pećnicu ugrijanu na 200°C na oko pola sata.

Dok se povrće peče, uzme se šoljica za kafu, u nju se natoči do pola maslinovog ulja, a na uljepuna kašikica crvene paprike, malo bibera i po želji kumina. Sve se dobro promiješa da se sastojci sjedine.

Pečeno povrće se prebaci u posudu koja se može dobro poklopiti, a u šoljicu s uljem i začinimapo želji se dodaje tamari, malo limunovog soka i sve se žustro izmiješa. Tako miješajući prelije se po povrću, poklopi se i dobro protrese.

 

PATLIDŽANI U ULJU

Sastojci

1 kg patlidžana

1 ljabučnog octa

150 mlmaslinova ulja

1-2 kašikice soli

3 češnja češnjaka

Priprema:

Svježe neoštećene patlidžane operite i posušite. Narežite ih na pola centimetra debele kriške ili na kockice. U široj posudi kuhajte ocat dok ne zakipi, dodajte sol, a zatim kuhajte patlidžane dio po dio oko 5 minuta. Ocijedite patlidžane i složite u suhe tegle, a između redova stavite češnjak narezan na listiće.

Ostavite neka se ohladi i prelijte octom u kojem su se kuhali patlidžani.

Na kraju zalijte maslinovim uljem i zatvorite tegle.

NAMAZ OD PATLIDŽANA

 Sastojci

3 patlidžana

3 veća češnja češnjaka

2 kašike kiselog vrhnja

5-6 kašika maslinovog ulja

perunn, so, biber

Priprema

Patlidžan stavite u rernu i ispecite. Ostavite poklopljen u vatrostalnoj (ili plastičnoj) zdjeli da se ohladi.

Ogulite ga i sitno nasjeckajte (možete koristiti i štapni mikser). Zagrijte maslinovo ulje, stavite na njega patlidžan i dobro promiješajte. Dinstajte 5 min, sklonite sa vatre i začinite. Dodajte češnjak i peršun.

U ohlađenu smjesu umiješajte kiselo vrhnje. Može se koristiti kao namaz ili kao dodatak mesu. Također, može se i zalediti.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

3 Februara, 2023
Novosti

BH Telecom donirao 50.000 KM za izgradnju Muzeja 505.viteške brigade

3 Februara, 2023
Novosti

Uspješno završen snow control – Sve je spremno za FIS

2 Februara, 2023
Novosti

Ramazanska UMRA

2 Februara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim

Novosti

BH Telecom donirao 50.000 KM za izgradnju Muzeja 505.viteške brigade

BH Telecom je sa 50.000 KM pružio podršku izgradnji savremenog

Novosti

Uspješno završen snow control – Sve je spremno za FIS Europa kup u OC Bjelašnica, FIS potvrdio kvalitet staza

Danas je u OC Bjelašnica održan snow control, finalna provjera

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.