Jesen na Gelenderima: Bajka usnulog bihaćkog parka

Jesen na Gelenderima: Bajka usnulog bihaćkog parka

Bihaćki Gelenderi su nekad bili mjesto okupljanja mladih, sretnih i nesretnih, muzičara, tekstopisaca i umjetnika, a događaj “Jesen na Gelenderima” četvrtu godinu zaredom ima za cilj vratiti građane Bihaća u ovaj park i potaknuti ih na druženje.

Četvrto izdanje festivala “Jesen na Gelenderima”, u organizaciji “Udruženja ABC”, završeno je u subotu navečer. U tri dana i noći,  gelenderske krošnje postale su centar šarenila, boja i svjetla, a ugostile su domaće i strane umjetnike, kao i brojne građane Bihaća.

Dani su bili posvećeni djeci; mališani iz vrtića i osnovnih škola u jesenskim kostimima uljepšali su ovaj sneni, šareni park. Djeca su recitirala najljepše jesenske pjesme i oslikavala jesen na samo njima prepoznatljiv način, a dječica iz dramskog studija “Mali princ” počastila su prisutne svojom izvedbom predstave Čarobnjak iz Oza. Mickey i Minnie su također posjetili park, zaljubljeno prošetali Gelenderima i iza sebe ostavili samo ljubav.

Foto: Udruženje ABC

Večernji program bio je posvećen cijeloj porodici. Među gelenderskim krošnjama prisutni su uživali uz domaće umjetnike Huseina Derviševića, Muhameda Lihu, Ellyja Ramića i Sanela Zulića, te grupe Retro i Sheez, a muzikom su park ispunile i gočće iz Banje Luke, kantautorski duo Vanja i Sanja, te Django Jet instrumentalna grupa s neobičnim zvucima gypsy swinga, a Ignis Crew vatrenim showom zapalio je publiku.

Pored muzike, plesa i dobrog raspoloženja, grad je ove godine dobio i notni zapis Lihine pjesme “Bihać i ja smo rođena braća” na ogradi u parku, kao i maketu mlade bihaćke košarkaške nade, Džanana Muse.

Pored društveno korisnog i zabavnog aspekta, veliku ulogu u ovom festivalu igra i humanitarna akcija u kojoj je ove godine zahvaljujući građanima i Vijećima učenika Gimnazije Bihać i Medicinske škole, prikupljeno 2216 KM koje će biti iskorištene  za kupovinu drva za ogrjev socijalno ugroženim porodicama.

Bišćani za ovaj park kažu “Što je Vilsonovo Sarajevu, to su Gelenderi Bihaću”.