Jezera na Treskavici – najljepši ukras planine kraj Sarajeva

BiH Bucket List Challenge

Izazov #13 – Pronađi “gorske oči” Treskavice

Koliko ima dana u godini, toliko Treskavica ima izvora vode … Tako kaže legenda.

Treskavica
Veliko jezero na Treskavici; Foto: Muamer Drugovac

Na 1.500 metara nadmorske visine nalaze se „gorske oči“ planine Treskavice, njen najljepši ukras, prekrasna glacijalna jezera koja su tu još od ledenog doba. Deset jezera, koliko ih ima, prava su prirodna rijetkost sa specifičnom florom i faunom. Njihove kristalno čiste vode i nedirnutu okolinu dugo ćete pamtiti.

Biseri prirode

Iznad 1.500 metara nadmorske visine nalaze se jezera Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero, a tu su još i jezera Turov stan, Kućare, Trokunsko, Gornja i Simovića bara.

Najveće i najljepše među njima, omiljeno među planinarima i drugim ljubiteljima prirode, je Veliko jezero na nadmorskoj visini od 1.548 metara. Dugo je 220, široko 185, a duboko šest metara.

Pogled do Jadranskog mora

Treskavica je omiljena planina koju planinari rado pohode i zbog neprocjenjivog pogleda koji se sa nje pruža. Tokom ljeta, sa vrhova Treskavice može se vidjeti sve do Crne Gore i Jadrana, a pogled na okolne planine Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnice je impresivan. Sa Treskavice se vide i Visočica, Crvanj, Zelengora, Maglić, Volujak, Velež, Prenj, Čvrsnica i Vranica.

Kako doći?

Do Treskavice je najlakše doći iz sela Turovi kod Trnova. Put je markiran i postoji stazu koja vodi do planinarskog doma i kampa Sustavac. Od doma put vodi do Velikog jezera. Postoje i drugi putevi: jedan vodi od planinarskog doma „Vrela“ na Tušilama, u naselju Sinanovići, a treći od sela Rakitnica, preko Baletinih voda i koji vodi do na najvećeg vrha Treskavice – Mala Ćaba (2.088 metara)


NAPOMENA: Na Treskavici i dalje postoji opasnost od mina. Ne silazite sa markirane staze! Ukoliko nemate iskustva sa planinarenjem ili se želite osjećati sigurnije savjetujemo da angažujete vodiča.


Planinarska društva koja organiziraju ture na Treskavicu su:

 

BiH Bucket List Challenge
Izazov #13 – Pronađi “gorske oči” Treskavice

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Crno ili Veliko jezero.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TRNOVO

TREEHOUSE BOSNIA – SAVRŠENA KUĆICA U PODNOŽJU TRESKAVICE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi