Jezera na Treskavici – najljepši ukras planine kraj Sarajeva

  Jezera na Treskavici – najljepši ukras planine kraj Sarajeva

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #19

  Koliko ima dana u godini, toliko Treskavica ima izvora vode … Tako kaže legenda.

  Treskavica
  Veliko jezero na Treskavici; Foto: Muamer Drugovac

  Na 1.500 metara nadmorske visine nalaze se „gorske oči“ planine Treskavice, njen najljepši ukras, prekrasna glacijalna jezera koja su tu još od ledenog doba. Deset jezera, koliko ih ima, prava su prirodna rijetkost sa specifičnom florom i faunom. Njihove kristalno čiste vode i nedirnutu okolinu dugo ćete pamtiti.

  Biseri prirode

  Iznad 1.500 metara nadmorske visine nalaze se jezera Platno, Crno, Bijelo i Zmijsko jezero, a tu su još i jezera Turov stan, Kućare, Trokunsko, Gornja i Simovića bara.

  Najveće i najljepše među njima, omiljeno među planinarima i drugim ljubiteljima prirode, je Veliko jezero na nadmorskoj visini od 1.548 metara. Dugo je 220, široko 185, a duboko šest metara.

  Pogled do Jadranskog mora

  Treskavica je omiljena planina koju planinari rado pohode i zbog neprocjenjivog pogleda koji se sa nje pruža. Tokom ljeta, sa vrhova Treskavice može se vidjeti sve do Crne Gore i Jadrana, a pogled na okolne planine Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnice je impresivan. Sa Treskavice se vide i Visočica, Crvanj, Zelengora, Maglić, Volujak, Velež, Prenj, Čvrsnica i Vranica.

  Kako doći?

  Do Treskavice je najlakše doći iz sela Turovi kod Trnova. Put je markiran i postoji stazu koja vodi do planinarskog doma i kampa Sustavac. Od doma put vodi do Velikog jezera. Postoje i drugi putevi: jedan vodi od planinarskog doma „Vrela“ na Tušilama, u naselju Sinanovići, a treći od sela Rakitnica, preko Baletinih voda i koji vodi do na najvećeg vrha Treskavice – Mala Ćaba (2.088 metara)


  NAPOMENA: Zbog opasnosti od mina, na Treskavicu nemojte ići bez pratnje turističkog vodiča!


  Planinarska društva koja organiziraju ture na Treskavicu su:

  Zato što jedan članak nije dovoljan…..

  TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TRNOVO

  TREEHOUSE BOSNIA – SAVRŠENA KUĆICA U PODNOŽJU TRESKAVICE