Jezero Modrac kakvog ga do sada niste imali priliku vidjeti

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je promotivni video popularnog jezera Modrac u 4K rezoluciji.

Jezero Modrac; Foto: Wikipedia

Modrac je akumulacijsko jezero koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica, nastalo vještačkim putem tako što je napravljena brana na rijeci Spreči. Dugo je 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.


Legenda o nastanku jezera Modrac i misterioznoj “bijeloj ženi” | Furaj.ba

Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se do dan-danas prenose. Jedna od takvih je i legenda o nastanku akumulacionog jezera Modrac u Lukavcu kraj Tuzle. Kako kazuje legenda, kada je došlo do preusmjeravanje toka rijeke Spreče 1964.


Ovo jezero je privlačilo veliki broj turista u postratnom periodu prije svega zbog lijepo urađene plaže u mjesnoj zajednici Prokosovići, dugoj oko 1.500 metara s pratećim objektima. Kako su se na ovoj plaži nalazili restorani, hoteli, kafići i tereni za rukomet, košarku i odbojku na pijesku, ova plaža smatrana je za najuređeniju plažu u cijeloj BiH. Na njoj su se tokom godina održavale i različite manifestacije. Pored ove vještačko uređene plaže duž cijele obale jezera Modrac nalaze se prekrasna mjesta za odmor i rekreaciju.

Pogledajte Modrac iz drugog ugla, uživajte i širite dalje priču o ljepotama Tuzlanskog kantona:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content