Jezero Modrac kakvog ga do sada niste imali priliku vidjeti

  Jezero Modrac kakvog ga do sada niste imali priliku vidjeti

  Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je promotivni video popularnog jezera Modrac u 4K rezoluciji.

  Jezero Modrac; Foto: Wikipedia

  Modrac je akumulacijsko jezero koje se najvećim dijelom nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica, nastalo vještačkim putem tako što je napravljena brana na rijeci Spreči. Dugo je 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.


  Legenda o nastanku jezera Modrac i misterioznoj “bijeloj ženi” | Furaj.ba

  Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se do dan-danas prenose. Jedna od takvih je i legenda o nastanku akumulacionog jezera Modrac u Lukavcu kraj Tuzle. Kako kazuje legenda, kada je došlo do preusmjeravanje toka rijeke Spreče 1964.


  Ovo jezero je privlačilo veliki broj turista u postratnom periodu prije svega zbog lijepo urađene plaže u mjesnoj zajednici Prokosovići, dugoj oko 1.500 metara s pratećim objektima. Kako su se na ovoj plaži nalazili restorani, hoteli, kafići i tereni za rukomet, košarku i odbojku na pijesku, ova plaža smatrana je za najuređeniju plažu u cijeloj BiH. Na njoj su se tokom godina održavale i različite manifestacije. Pored ove vještačko uređene plaže duž cijele obale jezera Modrac nalaze se prekrasna mjesta za odmor i rekreaciju.

  Pogledajte Modrac iz drugog ugla, uživajte i širite dalje priču o ljepotama Tuzlanskog kantona: