Juliet Walker, Britanka s adresom u Sarajevu – Ljubav prema zanatima dovela me u BiH

Nisam vidjela ljubaznije ljude nigdje, i jako volim ovdašnji smisao za humor koji je često potreban da se preživi dan.

Autor teksta: Samila Ivković, Furaj.ba

Juliet Walker je Britanka koja je prije više od 10 godina odlučila doći u posjetu Sarajevu, ne sluteći da će nakon nekoliko godina svoj život nastaviti upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sarajevo je širom svijeta poznato po starim zanatima i upravo je to ono što je Juliet privuklo da dođe ovdje.

– U Sarajevo sam prvi put došla zbog zanata. Studirala sam obradu metala, pa poslije restauraciju predmeta od metala i tokom istraživanja sam čitala članak o kazandžijama u Sarajevu. Bilo mi zanimljivo da još uvijek postoji stari zanat ovdje, pa sam došla prvi put u posjetu u martu 2008. godine.

Juliet je upoznala nekoliko kazandžija koji su joj dosta pomogli i od kojih je mnogo naučila. Njen cilj nikada nije bio radi isti posao kao oni, nego da nauči nove tehnike koje može koristiti u svom radu.

PRVI SUSRET SA SARAJEVOM

Sarajevo ju je na prvu impresioniralo jer je bilo toliko drugačije od svega što je ikad vidjela, a nakon nekoliko godina Juliet su okolnosti ponovo dovele u Sarajevo. Ovdje već pet godina gradi svoj život i odlično govori bosanski jezik. Prvog susreta s ovim gradom, Juliet se rado prisjeća i priča nam kako je izgledao.

– Bilo je kišovito, a takvo vrijeme inače volim. Grad je izgledao skroz drugačije od svih u kojima sam prije bila, imao je svoje posebne boje i mirise. Spavala sam na Vratniku, i prvu noć sam se slučajno našla na Žutoj tabiji u vrijeme zalaska Sunca. Plavo nebo s primjesama crvene, a onda je iz okolnih džamija počeo dopirati zvuk ezana i svjetla su se upalila… Bilo je čarobno!

Juliet kaže da je imala sam sreću da na početku upozna super ljude koji su oblikovali njena iskustva u Sarajevu. Za nju je posebno lijepo iznenađenje bilo što su je ljudi tako lako prihvatili, iako je strankinja. Posebno joj je drag koncept komšiluka koji uključuje održavanje dobrosusjedskih odnosa, nešto što je teško pronaći drugdje u svijetu.

– Nisam planirala život u Sarajevu, sve se desilo spletom okolnosti i ne žalim. Ne volim mnogo da generalizujem, ali bih rekla da su moji najbliži ovdje lojalni i pravi prijatelji. Nisam vidjela ljubaznije ljude nigdje, i jako volim ovdašnji smisao za humor koji je često potreban da se preživi dan.

RITUAL ISPIJANJA KAFE

Njen svakodnevni sarajevski ritual sastoji se od ispijanja bosanske kafe, bilo na poslu ili u društvu prijatelja i komšija. Smatra da je to zaista opuštajuće i zbog toga iziskuje veliko zadovoljstvo.

– Kafa iz džezve, nešto je posebno. Kad završim zadatke na početku dana, obavezno sjednem i popijem prvu kafu s prijateljem. Jako mi se sviđa i bosanska kuhinju, a obično dodajem čili jer volim ljutu hranu. Slobodno mogu reći da bosanska kuhinja ide odlično u kombinaciji s čilijem. Omiljena jela su mi dolme, bilo koje.

Zbog privatnog biznisa koji je pokrenula u Sarajevu, Juliet do sada nije mnogo putovala po Bosni i Hercegovini, ali ono što je obišla, nije je ostavilo ravnodušnom.

– Zbog poslovnih obaveza nemam mnogo slobodnog vremena, pa rijetko putujem po BiH. Bila sam nekoliko puta u Mostaru i Tuzli, a jednom u Travniku i Jajcu. Svugdje mi je bilo jako lijepo, ali me je Tuzla najviše oduševila. Prijateljski je grad, ima super pijacu, lijep Stari grad i volim njihova slana jezera.

POSJETE PRIJATELJA

Juliet u Veliku Britaniju odlazi obično za Božić, kako bi obišla porodicu i prijatelje, a o povratku tamo i ne razmišlja. Mnogo se borila, priča nam, da izgradi svoj život ovdje, a trenutno je i u procesu dobijanja stalnog boravka, koji jako priželjkuje. Njeni prijatelji je s vremena na vrijeme posjećuju u Sarajevu, što joj mnogo znači.

– Moji prijatelji dođu ponekad u Sarajevo, ali ne baš često. Kada dođu uvijek uživaju, ali im boravak ovdje ne bude uvijek tako jednostavan. Ako im je prvi put u Sarajevu, žele čuti o ratu i posljedicama, tako da im je cijelo iskustvo Sarajeva i lijepo i tužno, ali je uvijek zanimljivo.

Foto: Leila Hadžić

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content