Kad se ove godine trebate vakcinisati protiv sezonske gripe?

Dolaskom sezone virusa gripe stručnjaci pozivaju građane na vakcinaciju, ali ove sezone ističu da je to važnije napraviti nego ikad ranije.

Foto: Pixabay

Potencijalno raniji dolazak sezone gripe mogla bi biti posljedica opuštenijih mjera sigurnosti tokom pandemije i oslabljenog imuniteta kod stanovništva na gripu, nakon mjeseci izbjegavanja situacija i okruženja u kojima se virusi šire, upozoravaju iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Sezona gripe na sjevernoj hemisferi obično počinje u oktobru i traje do maja, dok je u južnoj hemisferi prisutna u razdoblju od aprila do septembra. Najbolje vrijeme da dobijete vakcinu protiv sezonske gripe – s ciljem ublažavanja rizika od ozbiljnog oblika stanja povezanog s gripom, hospitlaizaciju ili smrt – je period između septembra i kraja oktobra, preporučuju zdravstveni stručnjaci, prenosi CNN.

Dodaju da čak i ako je gripozna aktivnost niska u pojedinim okruženjima, tamošnja populacija ne bi trebala čekati nagli porast broja zaraženih da se vakciniše protiv gripe, budući da je potrebno oko dvije sedmice da organizam razvije antitijela.

Šta trebamo znati o vakcinaciji protiv sezonske gripe tokom pandemije Covid-19? Trebamo li se vakcinisati protiv sezonske gripe ako smo se vakcinisali protiv Covid-19?

Neki smatraju da vakcinacija protiv sezonske gripe ili koronavirusa smanjuju rizik za oba virusa ali to nije tačno budući da se radi o različitim grupama virusa. Vakcinacija protiv sezonske gripe je najbolja zaštita protiv potencijalno ozbiljnih komplikacija, a vakcinacija protiv Covid-19 najbolja zaštita protiv ove bolesti, poručuju stručnjaci.

Ko može primiti vakcinu protiv sezonske gripe?

Osobe starosti od šest mjeseci i starije trebali bi primiti licenciranu vakcinu protiv gripe primjereno svojoj dobi prije kraja oktobra. Osim u slučaju ako doktor savjetuje drugačije, ne biste trebali odgađati vakcinaciju zbog nedostupnosti jednog proizvođača vakcine ako je proizvod primjeren vašoj dobi drugog proizvođača dostupan.

Možemo li istovremeno primiti vakcine protiv sezonske gripe i Covid-19?

Iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da nema smetnje kod primanja obje vakcine u isto vrijeme, što nije bio slučaj prošle godine. Međutim, još nije potvrđeno da li se ovo odnosi i na treću ili tzv. booster dozu vakcine protiv Covid-19.

Razlog zbog kojeg je se pravilo nije primjenjivalo prošle sezone jeste zato što su Covid-19 vakcine bile odobrene tek u decembru i tek su prolazile kod stadij posmatranja neželjenih efekata.

Ako nosimo maske i praktikujemo fizičku distancu, da li se moramo vakcinisati protiv sezonske gripe?

Čak i ako nosite masku ili praktikujete fizičku distancu, potrebno je da se vakcinišete protiv sezonske gripe i Covid-19, jer je to najbolji način da zaštitite i sebe i druge.

Stručnjaci navode kako je vakcina snažno i važno oružje u borbi protiv virusa, te kako trebamo izbjeći situacije u kojima se virus brzo širi i ubija desetine hiljada godišnje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content