Kada treba uzeti časove skijanja?

Da li biste skijali ili vozili više ako biste bili vještiji u tome? Ako je vaš odgovor „da“ na ovo pitanje, onda se slažete da postoji jaka veza između stručnosti, entuzijazma i sudjelovanja. Drugim riječima ukoliko ste bolji u skijanju više ćete uživati u toj aktivnosti. Više od polovice novih skijaša rekli su da bi skijali više kada bi bili bolji u tome.

skijanje
Foto: pexels-no-name

Foto: pexels-no-name

Kako biste skijali bolje morate početi sa jakim temeljima. Ukoliko znate da nešto niste savladali na početku, ni kasnije ne možete napredovati. Sve dok ne savladate taj korak ne možete krenuti dalje. Ako je potrebno vratite se na početak i učite nešto sve dok to ne savladate.

Novim skijašima potrebno je najmanje tri lekcije. Pri tome vam je potrebna i osoba koja je dovoljno kompetentna za skijanje da vas poduči. Svoje vještine ako želite kasnije možete poboljšati sa dodatnim satima. Dodatni sati skijanja vam omogućavaju da imate više hrabrosti, a samim tim da isprobavate nove tehnike na skijama.

Ako se pitate da li su vam potrebni dodatni sati ili kada da ih uzmete, prije toga se zapitajte sljedeća pitanja:

Koliko dobar želim biti? – što više lekcija skijanja imate bićete bolji. Jako je bitno da naučite dobro kontrolisati brzinu kako biste kasnije mogli da skijate i na strmijim stazama bez straha da bi se mogli ozlijediti.

Koliko je zabavno skijanje? – ako vam je skijanje već dosadilo nakon prvog sata, vrijeme je za dodatne, jer na početku je sve zanimljivo, pa tako i skijanje. Sjetite se kada ste prvi put stali na skije kako vam je bilo zanimljivo. Vjerovatno vam je sada dosadno, jer niste iz prve uspjeli da savladate neke vještine. Prema tome uzmite dodatne sate i vidjet ćete koliko zanimljivo skijanje može biti.

Trebam li lekcije za nove tehnike skijanja? – kada je nova tehnika skijanja u pitanju trebali biste da uzmete barem jedan sat, jer i najbolji skijaši prije neke nove tehnike uzimaju barem jedanu lekciju. Na taj način ćete naučiti nove poteze, ali će vam i biti detaljno objašnjeno šta trebate raditi, tako da bi lakše savladali novu disciplinu.

Skijam li pravilno? – ako ste uzeli dosta lekcija, vidjeli snimke svoga skijanja, možda ste u mogućnosti da sami procjenite svoje sposobnosti i utvrdite područja na kojima se trebate poboljšati. Dobar instruktor mora svaki sat da završi sa nekoliko ključnih poruka koje ćete koristiti u praksi, a trebali biste uzeti i njegov broj kako biste ga mogli nazvati ukoliko vam nešto ne bude jasno.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content