Kafana “Estrada”, mjesto gdje se okupljala sarajevska “šminka”

Krajem 60-ih godina prošlog stoljeća i milenija, u Sarajevu su počeli da se otvaraju prvi kafići koji su brzo postali veoma popularni. Tadašnja poznata okupljališta i danas žive u sjećanjima brojnih Sarajlija kao simboli nekadašnje “gradske raje” i društvenog života za kojim još uvijek u njihovim pričama možete osjetiti čežnju.

Među najpopularnijim sarajevskim kafićima je bila i nekadašnja „Estrada“, smještena preko puta Ćumurija mosta, čiji su osnivači i vlasnici bili Perica Stojanović i Raka Marić, koji je kafić otvorio po povratku iz vojske. Kako joj samo ime i kaže, u njoj su se okupljali poznati estradni umjetnici. Brojni pop/rock muzičari, kompozitori i pjevači su u njoj vodili stručne i poslovne muzičke razgovore, a da biste zadržali renome u raji u kafiću ste morali da se pojavite u udarnim terminima svakog dana –  između 12 i 15, te nakon 19 sati. Često ste u Estradi mogli sresti Bregu za kojeg je uvijek bio rezervisan jedan sto, Čolu i brojne druge popularne pjevače, glumce i kreativce. Vlasnik Raka Marić tada je radio sa kultnim bendovima poput “Bijelog dugmeta”, “Vatreni poljubac” i “Novi fosili”, a „Azri“ je radio veliku turneju.

Popularnost kafića nije jenjavala do samog rata, a poslije njega više ništa nije bilo isto. Nakratko je otvorena poslije rata, ali nije zaživjela starim sjajem. Prostor na kojem se nalazio kafić danas je u ruševnom stanju.


Fenomen sarajevskih kafića | Furaj.ba

Gogo Marjanović je izbrojao da je u 26 kvadrata kafića Lisac moglo stati 135 ljudi, a ispred kafića i na trotoaru Titove ulice oko hiljadu ljudi. Pošto je kafana Park do tada držala primat najvećeg gradskog okupljališta, sa otvaranjem Lisca noćni izlasci su dobili novi oblik, jer su Sarajlije iz Parkuše dolazile kod mene, a poslije deset navečer sam ih usmjeravao na Logavinu, u Stari sat kod Neđe Alihodžića.


 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content