Kako da budete fotogenični?

Imate fotografije na kojima ne izgledate dobro? To je problem sa kojim se suočava jako mnogo ljudi, ali lako ga je ispraviti. Biti fotogeničan nije urođeni talenat, ali je vještina koja se stiče kroz praksu. Nekoliko savjeta i metoda poziranja koje ćete pročitati u nastavku članka mogu vam pomoći da budete fotogenični.

Foto: Pixabay -pasja1000

Prva metoda: Fokusiranje na vaše lice

 1. Moderne kamere mogu snimiti i najmanje promjene na vašoj koži, što je i blagoslov i proklestvo. Prije fotografisanja učinite da vaša koža bude glatka i čista, tako što ćete je hidratizirati i tonirati. Ako nosite šminku pobrinite se da su korektor i puder jako malo primjetni i da odgovaraju vašem tenu. Potrudite se da stvorite najprirodniji mogući izgled. Masna koža može da upropasti svaku fotografiju, pa se pobrinite da višak masnoće uklonite maramicom. Također, prije fotografisanja napravite piling lica kako biste uklonili mrtve stanice sa kože.
 2. Jedna od karakteristika najfotogeničnijih ljudi je zadovoljstvo samim sobom. Umjesto da pokušavate sakriti stvari na sebi koje ne volite, zavolite ih. Na taj način ćete postići da izgledate fenomenalno na fotografijama.
 3. Jako je bitno da na fotografijama pokažete vaše emocije. Nemojte imati umjetni osmijeh, već se potrudite da se smijete kako se inače smijete. Isto je i sa izrazom lica i pogledom. Budite opušteni i neka vaše lice to pokaže.
 4. Nemojte gledati pravo u fotoaparat. Na taj način ćete pokazati svoje lice u krupnom planu, a i nećete postići prirodne sjene. Umjesto toga, okrenite lice malo u stranu kako biste naglasili prirodne sjene i tanak oblik lica.
 5. Prilagodite kut lica, jer je vezan za smjer koji gleda u kameru. Nikako ne smijete nagnuti glavu prema gore, jer će vaše lice tada izgledati veće i dobit ćete dobar pogled u unutrašnjost vašeg nosa. Nagnite glavu malo prema dolje i sa strane kako biste bili fotogenični.

Druga metoda: Predstavite svoje tijelo

 1. Istaknite na vašem tijelu najatraktivnije djelove, a prikrijte one manje atraktivne.
 2. Nemojte se previše približiti kameri, jer ćete tako postići da vaše tijelo izgleda veće, a izgledat će i spljošteno. Također, okrenite se malo u stranu kako biste stvorili sjene i dubinu svoje poze. Jednu ruku stavite na bok, a lakat neka bude što dalje od vašeg tijela. Ako sjedite dok se fotografišete, okrenite se tako da kamera nije odmah ispred vas.
 3. Svi zglobovi na vašem tijelu bi trebali da budu savijeni, ako je to moguće. Naravno trebaju biti udobno savijena kako biste postigli što prirodniji izgled.
 4. Nagnite se prema kameri. Kako biste stvorili iluziju malog i elegantnog tijela, nagnite se prema kameri tako da vam glava bude u prvom planu.
 5. Sve poze ovoga svijeta neće vas učiniti fotogeničnom, kao ona u kojoj se najbolje osjećate. Uradite sve ono što smatrate da je prirodno i dopustite vašem tijelu da bude u pozi u kojoj mu je najudobnije.

Metoda tri: Nosite odjeću koju volite

 1. Nikako ne možete da budete fotogenični ako nosite svoje stare farmerice. Ako znate da ćete se fotografisati odaberite odjeću za koju znate da vam dobro stoji. Neutralni tonovi i prigušene boje će raditi u vašu korist, jer oni istodobno poboljšavaju prirodne karakteristike na vama. Izbijegavajte široke stvari kako biste sakrili svoje mane. Ne nosite na fotografijama ono što ne biste nosili u stvarnom životu, jer se nećete osjećati udobno.
 2. Nađite dobar izvor svjetlosti, jer ono određuje kvalitetu vašeg izgleda na fotografijama. Ako je svjetlo neposredno iznad vas na fotografijama ćete imati tamne kolutove ispod očiju, a ako je svjetlo sa strane podebljat će pozadinske linije. Izvor svjetlosti bi trebao da bude ispred vas ili malo iza vas. Ako je moguće fotografišite se u blizini prozora ili na otvorenom. Najbolje fotografije ćete postići jedan sat nakon zalaska sunca i sat prije izlaska sunca.
 3. Odaberite dobru lokaciju. To svakako treba da bude mjesto gdje se osjećate ugodno i gdje ste vi u fokusu. Ako morate da se slikate u prepunom restoranu, zamutite pozadinu kao biste vi bili u prvom planu. Ukoliko želite grupnu fotografiju pokušajte da stanete u sredinu i daleko od kraja kako biste bili u središtu slike.
 4. Budite sigurni u sebe, jer ćete tako sigurno dobro izgledati na fotografijama.

Još nekoliko savjeta:

 • Neposredno prije nego što će vas uslikati pravite se da ste vidjeli nešto smiješno ili se sjetite nekog dobrog vica. Tako ćete postići najbolji osmijeh.
 • Izbijegavajte gledanje direktno u kameru.
 • Pokušajte opustiti mišiće lica i gledati u sunce dok se slikate.
 • Pogledajte fotografije poznatih osoba i pokušajte imitirati njihove poze.
 • Pokušajte se smijati ispred ogledala, jer ćete tako otkriti koji vaš osmijeh izgleda lažno, a koji izgleda kao pravi.
 • Dopustite vašim prijateljima da pogledaju vaše fotografije i da vam iskreno kažu šta misle. Najbolja je kritika dragih ljudi.
 • Ako želite da slikate sami sebe, bilo fotoaparatom, mobitelom ili web kamerom za to će vam trebati mnogo prakse dok ne naučite kako pravilno da uzmete fotoaparat i namjestite ga da vaše slike izgledaju fenomenalno.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content