Kako do dobre fotografije na putovanju?

Ako posmatram stvari iz ove perspektive i sa već stećenim iskustvom mogu sa sigurnošću tvrditi da se  sve vezano za dobru fotografiju na putu  (pored naravno dobre prilike, na što se baš ne bih uvijek toliko oslanjao) dijeli u tri dijela – prije puta, na putu i nakon putovanja.

Foto Pixabay – Mohamed_Hassan

Eh sada, da Vam ne bih objašnjavao zbog čega ovakav stav i kategorizacija objasniću Vam ono u šta se najviše razumijem. Vjerujte mi da je bolje da pročitate ovaj tekst i da se pridržavate nekih stvari iz njega nego da to naučite na mnogo teži način – recimo kao ja.

 

Dakle, svako putovanje zahtjeva organizaciju i ma koliko mi bili sigurni da smo sve postavili na svoje mjesto uvijek, ali baš uvijek se ponešto zaboravi. Zato, moj prijedlog No1 je lista. Lista je vodič i pravi orijentir, jedino tako ćete jednu po jednu stavku provjeravati. Ono što nikako ne smijete prepustiti slučaju je kartica (postarajte se da bude prazna ili najbolja opcija ponesite 2 kartice), baterije (najmanje 2 seta) i punjač za baterije. Od ostalih stvari, recimo da još torbica za aparat dobro dođe pogotovo ako pada kiša, ali ako nemate torbicu ponesite obične kese koje ćete koristiti da zaštitite aparat (iste dobro posluže ako Vam patike promoče na kiši).

Istražite gdje i kako idete. Meni se desilo da sam otišao u Prag a da nisam bio previše spreman. Fotkao sam na glavnom trgu, da bih po povratku saznao da se u blizini nalazi jedan mnooogo interesantan muzej koji mi je promakao. Isto tako provjerite sigurnost grada jer nekada nije baš preporučljivo hodati sa nekim DSLR-om od 1000€ po centru grada.

Kada je već sve spremno, pobrojat ću vam kako ja znam da je vrijeme za avanturu. Dakle, da krenemo sa revizijom.

1.Digitalni aparat, tipa Nikon (komada jedan) – tu
2. Pasoš- tu
3. Putna torba (veličine glasačke kutije kineske provincije Junan)- tu
4. Zidarski sendvič (pola hljeba, majoneza, paradajz, salama) – tu (lakše ponjeti nego objasnjavati mami da u avionu ima da se jede)
5. Mama prosipa bokal vode sa terase, voda prolazi tik pored glave- tu

Očigledno smo spremni za put.

Na početku ću vas upozoriti da postoje velike šanse da na izabranu destinaciju idete samo jednom- zato fotkajte, fotkajte i fotkajte. Naravno neke stvari morate vidjeti i kroz svoje oči a ne samo kroz digitalac. Zato nekada je najbolje da ostavite digitalac, sjednete na neku klupu i samo uživate u prizoru. Pomoć turističkog vodiča ili znanje koje se pokupili prije puta na Furaj.ba pomoći će vam da se ne nađete u neprijatnoj situaciji zbog pravila država vezanih za zabranu slikanja određenih  područja jer u najmanju ruku možete ostati bez kartice sa svim fotografijama, što naravno ne znači da uvijek slikate samo određena mjesta, naprotiv,  pokušajte izbjegavati mjesta gdje svi turisti fotkaju. Ili pokušajte uraditi nešto kreativno ispred nekih poznatih destinacija. Sigurno ste gledali slike Tornja u Pizi.  Ko od vas donese fotku na kojoj pridržava toranj… brišem ga iz prijatelja.

Ako stvarno volite fotkati postarajte se da uveče prije spavanja ispraznite karticu na laptop. Svi oni koji čitaju ovaj tekst a makar malo su upoznati sa mojim radom sjetiće se dana kada mi je 1200 fotografija iz Budimpešte zbog kvara na kartici jednostavno nestalo…. Ahh… i danas podjednako boli.

I, da, ukoliko putujete sami ponesite stativ za postavljanje digitalca. Pomaže mnogo kada se prave autoportreti ili ako vam je lakše budite fini pa naučite na kineskom kako se kaže: “Molim Vas možete li ostaviti kartu i uzeti moj digitalac i fotkati me ispred ove prelijepe građevine u neogotičkom stilu? Hvala.“ Vidite da je lakše ponijeti stativ.

I na kraju. Odmorite se, pogledajte fotke, uploadujte ih. Mrzit će vas, znam. Svoje iskustvo podjelite i sa rajom na  sajtu Furaj.ba i počnite planirati novo putovanje. Naravno, sa listom.

 

Emir Mafke Vražalica, Furaj.ba

 

12 SATI ČERNOBILA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content