Kako je jedna staza povezala sedam zemalja

Cijelom dužinom Dinarida, od zubatih planinskih vrhova sjevera Albanije, preko Kosova, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pa do Slovenije, proteže se mega planinska staza Via Dinarica, sa preko hiljadu kilometara dužine. 

Staze i vodeni putevi

Naša je zemlja samo srce ove nevjerovatne rute, koju je gotovo grijeh nazvati samo planinarskom. Via Dinaricu čine tri staze – Bijela, Zelena i Plava. Sve su povezane biciklističkim i stazama za planinarenje, ali i vodenim putevima. 

Dok se Zelena i Plava staza još razvijaju, Bijela je operativna. Na ruti koja povezuje sedam zemalja nevjerovatna su čuda prirode, uz ona koje je stvarao čovjek. 

Veliki dio Via Dinarice proteže se kroz bosanskohercegovačka kraška polja, ponosne planine, divlje prašume, plave rijeke i zelena jezera. 

Dio bijele staze koji se nalazi u Bosni i Hercegovini je najbolje označen dio od svih drugih duž Via Dinarice. Na 350 kilometara staze postoje planinske oznake, znakovi i informativne table. Čak i uz postojanje izazovnih dijelova, cijela staza je prohodna za planinare.

A kojim dijelovima naše zemlje prolazi Bijela staza Via Dinarice, šta sve na njoj možete vidjeti i šta sve raditi?

Najveće na svijetu

Staretina, Tušnica, Dinara, Šator, Golija, Kamešnica, Grabovica i Cincar u čvrsti su zagrljaj uhvatile nepreglednu ravnicu Livanjskog polja, čijim se rubovima možete voziti satima, a ne obići ga cijelog. Ako bismo o najvećem na svijetu plavnom kraškom polju govorili jezikom brojeva, rekli bismo da tu živi 39 vrsta leptira, 42 vrste vilinskih konjica, preko stotinu vrsta algi, 30 vrsta beskičmenjaka i 272 vrste ptica. Na planini Cincar u potpunoj slobodi živi na stotine divljih konja neopisive ljepote. Kroz polje teče hladna Sturba, koja zove da joj površinu razbijete veslima kanua ili kajaka. 

Na Bijeloj je stazi i Park prirode Blidinje, područje planinskih masiva Čvrsnice i Vrana, sa jezerom Blidinje, šumskim rezervatom Masna Luka, tajanstvenim prstenom Hajdučkih vrata, hodočašćem Kedžari i skijaškim centrom. Šta raditi ovdje? Ljeti plivati, zimi skijati, u jesen i proljeće voziti bicikl, planinariti, penjati se po stijenama. 

Mostar, jedan od naših najprepoznatljivijih gradova u svijetu, sa grandioznim Starim mostom također je na Bijeloj stazi. Sportsko-avanturistički centar Fortica poslastica je za penjače, feratare, ziplajnere, bicikliste, planinare.  

Okružen jezerima Salakovac te Boračkim, Grabovičkim i Jablaničkim, kao i rijekama Neretvom, Neretvicom, Ljutom, Bijelom i Drežankom, Prenj je jedna od najljepših i najsurovijih bosanskohercegovačkih planina, koju sa jednakom strašću vole i planinari i penjači i šetači. U njenom su podnožju Mostar, Jablanica i Konjic iz kojeg kreće jedna od najljepših rafterskih tura u našoj zemlji – rafting na Neretvi. 

Može i bez pasoša

I Bjelašnica, sa pirotesknim selima Lukomirom i Umoljanima, dio je Bijele staze, kao i Visočica, svojevrsna granica između Bosne i Hercegovine, planina kojoj tek tri metra nedostaju do impresivnih dvije hiljade metara visine.

Spektakularni Nacionalni park Sutjeska, s najvišim vrhom Maglićem (2.386 metara), završna je tačka rute koja se proteže kroz bosanskohercegovački dio Via Dinarice. Sa Maglića je prekrasan pogled na srcoliko Trnovačko jezero. Spustite li se do jezera, u susjednu Crnu Goru možete – bez pasoša.  

Zelena i Plava staza

Na Zelenoj stazi u našoj zemlji su Nacionalni park Una (u koji sve žene s imenom Una ne plaćaju ulaz), Vrtoče sa njegovim vrtačama, Ključ – mjesto gdje je zarobljen posljednji bosanski kralj, Spomenik prirode Vrela Sane sa penjalištem, Banja Luka i Krupa na Vrbasu, Strogi prirodni rezervat prašuma Janj, Jajce sa svojim jezerima, najljepšim nebeskim ogledalima, Vlašić i Travnik, Stari grad Vranduk, Spomenik prirode Tajan, Zaštićeni pejzaž Bijambare, 97 metara visok vodopad Skakavac kod Sarajeva, Spomenik prirode Crvene Stijene te Višegrad sa Mostom Mehmed-paše Sokolovića. Ova je staza kao stvorena „za dva točka“ sa stotinama kilometara biciklističkih staza.

Plava staza se kreće prema obali Jadranskog mora. Račva se prema našoj zemlji i na njoj su pravi dragulji – vodopad Kravice koji zove na kupanje, Trebižat koji je omiljena rijeka u našoj zemlji za kanu safari, nekropola stećaka Radimlja, Zaštićeni pejzaž Vjetrenica te Park prirode Orjen. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content