Kako jeftino putovati

Osmisliti, otisnuti se, proputovati, obići, otkriti nešto novo, smjestiti se, odmoriti… I sve to za manje novca od onog koliko biste platili turističkim agencijama?

Staro je pravilo da se svaka usluga naplaćuje. U cijenu vaše avio, vozne karte, ili hotelskog / apartmanskog smještaja, uključene su i cijene usluga koje vam za to pruža turistička agencija. Zbog toga, ali i više drugih razloga, u poslednjih desetak godina u svjetu su veoma rasprostranjeni različiti vidovi individualnih putovanja.

Pexels – Asad Photo Maldives

Počev od web stranica takozvanih „low cost“ (niskobudžetnih) i „middle cost“ (srednjebudžetnih) aviokompanija, putem kojih prostim ukucavanjem traženih podataka i plaćanjem nekom od platnih kartica, po značajno manjoj sumi novca možete sami organizovati i rezervisati datume svog putovanja… pa sve do web stranica na kojima na isti, ili sličan način možete (bez ili sa avansnim plaćanjem), izvršiti rezervaciju smještaja.

Ako želite da svoje putovanje osmislite baš onako kako ste oduvijek željeli, internet i platna kartica su jedine dvije stvari koje su vam potrebne. Dvije kartice koje su skoro svuda u svjetu prihvaćene kao vid plaćanja putem interneta, jesu Visa i MasterCard (u varijantama: Classic – debitna, ili Credit – kreditna). Visa Virtuon i Visa Electron, u velikom broju slučajeva mogu platiti aviokarte, robu, ali najčešće nisu poželjne kao sredstvo plaćanja / rezervacije smeštaja. Kada je reč o Evropi, karticu American Express pretežno prihvataju veliki (i skuplji) hoteli, ili sistemi uopšte i često nije naročito prihvaćena kao sredstvo plaćanja.

Neki od najboljih i najpopularnijih web stranica na kojima možete pronaći širok izbor hotelskog / hostelskog / apartmanskog / pansionskog smeštaja u svjetu, jesu: www.bookings.com, www.hostelbookers.com i www.homelidays.com (na poslednjem se morate, doduše potpuno besplatno – registrovati, kako bi postali korisnik).

Dok su Bookings.com i Hostelbookers.com web stranice na kojima pretežno  možete izvršiti rezervaciju hotela, hostela, ili pansiona, preko Homelidays.com možete na 2 – 3 dana, nedelju i više dana iznajmiti nečiji namješten stan / apartman sa kuhinjom i kupatilom, u gotovo bilo kom djelu svijeta. Možda ćete time svoj boravak u nepoznatom gradu učiniti još prijatnijim. Naime, u ovako iznajmljenom stanu najčešće postoje gotovo sve blagodeti savremenog života (TV / DVD / fen, itd), ali i potpuno namješteno kupatilo i kuhinja u kojoj možete skuhati kafu, čaj, ili bilo šta drugo – kad god vam se prohtije, doručkovati / večerati u stanu, u vrijeme kada vama odgovara, a ne na primjer u sate kada hotel to propisuje, itd.

Ova opcija povoljna je i za porodice sa malom djecom, ili za one sa dvoje i više djece, koje bi hotelski smeštaj vjerovatno koštao više novca. Takođe, posle dana provedenog u šetnji po izabranom gradu, vratiti se u stan značajno je drugačije nego vratiti se u četiri zida hotelske sobe. Ipak, ukusi su različiti.

U slučaju da se opredjelite za smještaj u stanovima, putem web stranica direktno ćete kontaktirati lično vlasnika (znanje engleskog je neophodno), te ga samim tim možete pitati za svaki detalj u vezi stana, zgrade, parkinga ili okoline koji vas zanima. Kao potvrdu rezervacije, na njegov bankovni račun vlasnik će tražiti da uplatite izvjesnu svotu novca (najčešće 10 – 20 % od ukupne cijene smještaja tokom vašeg boravka). Raspitajte se u vašoj (ili nekoj drugoj) banci, koliki procenat uzimaju za transfer novca u inostranstvo, sa vašeg bankovnog računa na račun u inostranstvu – ne bi smjelo da bude više od 5 – 10 Eura.

shutterstock_113419795

U slučaju da se odlučite za manji hotel, butik hotel, ili hostel, na web stranicama Hostelbookers.com prilikom rezervacije (putem platne kartice) uplatićete 10 % od ukupne vrijednosti vašeg smještaja. Ostatak novca (90 %) platit ćete tek kada stignete na željenu destinaciju, prilikom prijavljivanja u hotel. U slučaju da značajno ranije (par meseci, na pr) već znate kuda i kada, imat ćete  dovoljno vremena da možda prikupite ostatak željenog novca, što uplatom preko turističke agencije najčešće nije moguće.

Rezervacija smeštaja preko jednog od najvećih web operatera za hotele na svijetu – Booking.com, zavisi od samog hotela / hotelijera. Najčešće, neće vam tražiti da iznos platite unaprijed, ali ima i onih koji će vam (radi sopstvene sigurnosti), prilikom potvrde rezervacije sa kartice skinuti iznos za prvu noć, ili blokirati sredstva na kartici u vrijednosti iznosa novca za prvu noć u hotelu, dok se u njemu ne pojavite.

U slučaju nedolaska, otkazivanje smještaja moguće je izvršiti do dva ili tri dana prije puta. Neki hoteli će vam prilikom rezervacije, na samom sajtu Booking.com prikazati dvije cijene – jednu za rezervaciju bez prava na otkazivanje, i jednu višu, sa pravom na otkazivanje smještaja. Na vama je da odlučite koja vam opcija više odgovara.

Prije više godina, naročito 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka, putovanje vozom, a posebno InterRail-om, bilo je najbolja opcija za ljude mlađe od 27 godina koji su željeli da proputuju Evropom. Danas je InterRail nešto manje povoljan, i ponekad se (iako to zvuči nevjerovatno), više isplati krenuti sopstvenim kolima.

Ukoliko vas je dvoje, troje i više, individualnim putovanjem možete uštediti značajnu količinu novca. Ovo se odnosi kako na rezervacije smeštaja, tako i na izbor prevoza. Koliko god da je skupo, ako se djeli na troje, gorivo do bilo kog kraja Evrope, najčešće ne može da košta kao tri avionske karte (izuzimajući promotivne letove nekih niskobudžetnih kompanija).

Krenuti kolima iz Sarajeva i obići u krug na primjer, čitavu Španiju i Portugal, vozeći autoputevima, plaćajući putarine i preći skoro 10 000 km, iznosiće ukupno oko 1200 Eura. Podijeljen na tri osobe (oko 400 Eura), ovaj trošak pokrio bi malo više od jedne jedine povratne avionske karte od Sarajeva do Lisabona, ili Madrida. Razmislite!

Ivana Dukčević , Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content