Kako odoljeti Njemačkoj?

Piramide i jaslice  izrezbarene u drvetu, miris lutkica za mirisne stošce i primamljive arome kolačića i pečenih jabuka stvaraju sjetne trenutke

   © Turistička zajednica Erzgebirge e.V.

Umjetnost i tradicionalni obrti

Tradicionalni obrti su u Njemačkoj vrlo cijenjeni. Brojni zanati prenose se iz generacije u generaciju unutar porodičnih preduzeća. Drugi tradicionalni zanati su pak tipični za određenu regiju te se ondje s ljubavlju njeguju i čuvaju. Dok putujete Njemačkom, na brojnim mjestima možete zaviriti u radionice obrtnika i vidjeti kako uz pažljiv i precizan rad, dugogodišnje iskustvo i individualno zalaganje nastaje umjetničko djelo. Upoznajte Njemačku!

Sat s kukavicom

 

Već u 17. stoljeću urari su koristili glasanje kukavice kako bi označili puni sat. Sredinom 19. stoljeća u regiji Schwarzwald izrađeni su prvi satovi s kukavicom –„Kuckucksuhren“ – s brojčanikom na pročelju željezničke čuvarske kućice i utezima u obliku češera. U Muzeju satova u mjestu Furtwangen možete vidjeti prototipove i rijetke primjerke te saznati na koji način nastaju ova ručno rađena umjetnička djela. Nek’ se čuje kukavica!

Rezbarenje drveta u  Erzgebirgeu

© Turistička zajednica Erzgebirge e.V.

 

Ako u predbožićno vrijeme putujete kroz Sachsen i Erzgebirge, kada sunce rano zađe, brojni prozori prekrasno zasvijetle: raznoliko ukrašeni izrezbareni lukovi sa svijećama – Schwibbögen – najavljuju predstojeći praznik. Piramide i jaslice  izrezbarene u drvetu, miris lutkica za mirisne stošce (Räuchermännchen) i primamljive arome kolačića i pečenih jabuka stvaraju sjetne trenutke. Ovdje možete saznati više o umjetnosti slavljenja Božića.

 

Pozorište lutaka u Sachsen-Anhaltu

  © Pozorište lutaka u Magdeburgu, Jesko Döring

Pozorište lutaka istovremeno ujedinjuje više vrsta umjetnosti i očarava, kako djecu, tako i odrasle. Od povijesne ručne lutke do marionete u prirodnoj veličini – već je i sama lutka vrlo često umjetničko djelo. Dva najpoznatija njemačka lutkarska pozorišta nalaze se u Sachsen-Anhaltu: pogledajte u gradovima Halle ili Magdeburg bajke, adaptacije iz svjetske književnosti ili filmske teme. Ovdje lutke plešu samo za vas.

 

Adventski sajmovi – Hamburg

  © www.mediaserver.hamburg.de

U Njemačkoj se održavaju brojni adventski sajmovi i niti jedan nije isti – neki su male sjetne manifestacije, drugi klasični božićni sajmovi s tipičnim ugođajem u povijesnom ugođaju, neki vesele narodne proslave s božićnom muzikom uz roštilj i punč, a neki pak mondeni stilski događaji. U Hamburgu možete odabrati bilo koji tip adventskog sajma: povijesni na Rathausmarktu, sjetni oko crkve Michel ili otkačeno-frivolni na Sankt Pauliu. Ovdje možete doživjeti pravi božićni ugođaj.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content