Kako se ponašati nakon poplava

Uprava Civilne zaštite Kantona Sarajevo objavila je uputstvo za građane, kako se ponašati nakon poplava koje su zahvatile gotovo sve krajeve Bosne i Hercegovine. 

Foto: Pixabay – 12019

Građanima se savjetuje da slušaju vijesti i prate informacije o poplavama, kako bi znali da li je voda iz česme sigurna za piće. Savjetuje se izbjegavanje poplavne vode koja može biti onečišćena uljem, benzinom ili fekalijama iz kanalizacije ili čak električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova. Kantonalna uprava Civilne zaštite savjetuje građanima da izbjegavaju kretanje kroz vodu i puteve koji su bili poplavljeni jer je moguće da su oštećeni i oslabljeni, usljed ćega se mogu odroniti pod težinom automobila.

SMJERNICE ZA RADOBLJE NAKON POPLAVA

– Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade. Postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.

– Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema, što je prije moguće. Oštećeni kanalizacijski sistemi predstavljaju ozbiljne opasnosti po zdravlje.

– Očistite i dezinficirajte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge hemikalije.

OPORAVLJANJE OD POPLAVA I SUČELJAVANJE S OŠ TEĆENOM IMOVINOM

– Ceste još uvijek mogu biti zatvorene, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom. Nasipi/barikade još su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljena ceste, idite alternativnim pravcem.

– Slušajte radio i vijesti o tome što učiniti, kamo otići ili mjesta koja treba izbjegavati.

– Službe spasavanja će biti na ugroženom području i pomagat će ljudima. Možete im pomoći.

KAKO SE KRETATI U POTOPLJENIM PODRUČJIMA

– Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili oborenih vodova/kablova.

– Poplave mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta. Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce i to je, također, rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.

– Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu.

EMOCIONALNI I FIZIČKI STRES

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak.

– Odmarajte se često i dobro jedite.

– Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu.

– Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

ČIŠ ĆENJE I POPRAVAK VAŠ EG DOMA

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutiji s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mjesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suh i spreman da ga ponovno uključite.

– Učinite sve da vaš dom učinite sigurnim.

– Zaštitite svoj dom i stvari od daljnjeg oštećenja.

– Snimite štete za potporu vašeg osiguranja, potraživanja i zahtjev za pomoć /osiguranje imovine. Policom osiguranja imovine možete zaštititi vaše kuće, stanove, kuće za odmor, poslovne prostore i slične objekte, namještaj, mašine i ostalu opremu i osigurati pokrivenost štete.

– Vodite računa kako uključiti plin ili vodu ili kako problem otkloniti.

– Vodite računa kako očistiti aparate, namještaj, podove i druge predmete.

– Popravak – ako je vaš dom potopljen, besplatno je dostupna služba civilne zaštite tel. 121 ili 123 za ispumpavanje vode iz vašeg doma.

DOBIJANJE POMOĆI

– Crveni križ i druge humanitarne organizacije mogu vam pružiti sredstva za čišćenje.

– Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti.

– Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane općine, kantona ili federalnih vlasti ili drugih organizacija.

– Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalificirani za obavljanje posla. Provjerite njihove reference.

Izvor: BHRT

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content