Kako se slavi Valentinovo širom svijeta

Dan zaljubljenih je dan kada se svugdje u svijetu slavi ljubav. I dok se tako zaljubljeni cijelog svijeta međusobno darivaju, trgovci zadovoljno trljaju ruke i obaraju rekorde prodaje čokolade, cvijeća, parfema i nakita

Svake godine za Valentinovo se širom svijeta pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.  Samo u Americi prosječna potrošnja na taj dan iznosi 98 dolara.

b

Otkrivamo kako narodi širom svijeta slave ovaj dan…

Tajvan

Valentinovo se slavi u Tajvanu 14. februara, ali tu je i posebna Valentinovo 7. srpnja po lunarnom kalendaru, na temelju drevnih kineskih narodnih običaja. Oba su datuma jednako važna. Mnogi ljudi kupujui skupe bukete cvijeća i prema Tajvanskoj tradiciji, boja i broj ruža imaju puno značenje. Na primjer, jedna crvena ruža znači “ljubav”, jedanaest ruže znači “omiljena”, devedeset devet ruža znači “zauvijek”, a 108 ruža znači “udaj se za mene.”

Francuska

Francuzi važe za jednu od najromantičnijih nacija na svijetu. A kako i ne bi bili kad imaju predivni Pariz u kojem je svaki korak romantičan… Medjutim, oni 14. februara tradicionalno odlaze u Saint-Valentin u pokrajini Indre gdje bračni parovi obnavljaju zavjete. Uz francuski šampanjac romantika je neizostavna, a u ovom malom selu Valentinovo traje čak nekoliko dana.

Italija

Grad Romea i Julije, Verona, u Italiji je simbol ljubavi i romanse. Osim što romantični Italijani svojim partnerima pišu ljubavna pisma, pisma se šalju i Juliji.

Statistike kazuju i da u Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine stigne oko hiljadu ljubavnih pisama za Juliju, a interesantno je da su ankete pokazale da čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

Japan

I dok u većini svijeta muškarci razbijaju glavu  šta pokloniti djevojci, u Japanu stvari funkcionišu obrnuto. Sve slobodne Japanke prijateljima, nadređenim muškarcima i kolegama na poslu poklanjaju čokolade. Slobodne djevojke u vrijeme Dana zaljubljenih poklone daruju i onima koji im se sviđaju, ali nakon mjesec dana čokolada se vraća, naime tada muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu i slave White Day.

Singapur

Prema kineskom kalendaru, Valentinovo se slavi 15. dan nakon Nove godine. Sve slobodne žene u potrazi za ljubavi na pomorandžama upisuju svoje brojeve telefona i bacaju ih u rijeku, a muškarci ih vade iz vode i jedu. Valjda prije toga ipak zapišu i broj.

U Finskoj se svi vole

Finska

14. februar slave u velikom stilu. Za njih to nije dan ljubavi nego Dan prijateljstva. Svojim prijateljima i dragim ljudima šalju anonimne poruke u kojima ispisuju svoje osjećaje i najljepše želje, a nakon toga osobe koje su dobile poruke nagađaju ko im ih je poslao.

U islamskim zemljama ovaj praznik nije priznat jer je to kršćanski praznik.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu, jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom-odmah zaljubi.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content