Kako se zaštititi od krpelja

Krpelji su parazitski nametnici koji prenose razne bolesti kako na životinje, tako i na ljude. Imaju osam nogu dugačkih po dva centimetra, žute ili smeđe boje. Ima ih oko 300 vrsta.

Foto: Pixabay – makamuki0

Za svoj razvoj i razmnožavanje trebaju obrok krvi, pa povremeno borave na životinjama kojima sišu krv. Kada se nasišu krvi izgledaju poput zrna graška.

Najčešće bolesti koje prenose krpelji na ljude su lyme borelioza, virusni krpeljni meningoencefalitis i erlihiozu.

Krpelji se uglavnom nalaze u prirodi u listovima i granama grmova, niskog raslinja i u šikarama. Sezona najveće brojnosti krpelja je u proljeće i rano ljeto, ali se mogu naći i u ranu jesen. Za čovjeka se zakači tek kada ga on dotakne, a zatim hoda po tijelu dok ne nađe pogodno mjesto gdje može probosti kožu i sisati krv. Kod ljudi krpelji se zadržavaju na područjima gdje je koža vlažna i meka, a to su uglavnom stomak, prepone, pazuh i iza uha.

Glavna karakteristika ujeda insekata je svrab koji se na toploti pogoršava. Hlađenje mjesta ujeda sa mokrom hladnom tkaninom može pomoći.

Nakon ujeda krpelja ponekad nastaje crvena papula koja svrbi i koja nestaje za nekoliko dana, ali se može inficirati. Ako u koži ostane dio krpelja, nastaje granulom.
Simptomi koje možete primijetiti ako vas je napao krpelj javljaju se između 7 i 14 dana, a uključuju jake glavobolje, visoku temperaturu, bolove u vratu, osjetljivost na svjetolo, mučninu i povraćanje.

Budući da krpelji mogu prenositi bolesti, dobro je znati što treba činiti kako bi se zaštitili od ugriza i ukloniti krpelja, ako je do ugriza došlo.

Evo nekoliko savjeta kako se zaštititi:

1. Prije odlazka u prirodu upotrijebite repelente (sredstva koja odbijaju kukce).

2. Većina ujeda insekata dese se na otkrivenim mjestima gdje insekti mogu doći do kože. Kada boravite u prirodi obucite odjeću dugih rukava, čarape i zatvorene cipele. Preporučljivo je nogavice zataknuti u čarape, što krpeljima otežava pristup do kože. Također, pazite gdje odlažete odjeću koju skinete sa sebe, a prije nego što je ponovno odjenete, provjerite ima li u njoj krpelja. Izbjegavajte odjeću tamnijih boja i odjeću koja ima dlačice po sebi, jer se krpelj tako može lakše uhvatiti.
3. Potrudite se da se ne provlačite kroz grmlje i da ne odlažete odjevne predmete na grmlje.
4. Kada se vratite kući pregledajte dobro tijelo kako biste vidjeli da vam se slučajno nije negdje uhvatio.
5. Ukoliko ste primijetili da vam se krpelj uhvatio za neki dio tijela, odmah ga izvadite pincetom zahvatajući ga što bliže glavi uz kožu i laganim povlačenjem ga izvucite iz kože. Nikada nemojte uvrtati, cimati, gnječiti ili bušiti krpelja. Nemojte ga mazati kremama, uljem, alkoholom, lakom za nokte, petrolejem ili nečim sličnim.
6. Kada ste ga odstranili premažite ubodno mjesto antiseptikom. Krpelja bacite u smeće, a prije toga ga dobro svežite u neku vrećicu. Ukoliko uočite neke simptome poput crvenila ili ranice na mjestu uboda koje ne prolazi u roku od tri dana javite se doktoru. Doktoru se trebate javiti i ako ne možete sami da izvadite krpelja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content