Kako tretirati kožu opečenu od sunca?

Savjeti o kremama i zaštiti od sunca sada vam neće biti od koristi, zato vam nudimo najjednostavnije načine kako si pomoći, jer čak i uz marljivo nanošenje kreme za sunčanje, mogu vam se desiti opekotine

Foto: Pixabay – Claudio_Scott

MaFoto: Pixabay – Claudio_Scott koliko vodili računa o zaštiti može vam se desiti da prilikom izlaganja sunca zadobijete opekotine zbog kojih vaša koža može da postane jarko crvena, peče, steže i boli vas na dodir.

Prije svega kožu prvo trebate rahladiti hladnom vodom kako biste skinuli temperaturu kože i tijela, jer ona zbog opekotina postaje povišena. Također, možete koristiti i hladne obloge koje ćete staviti na opečena mjesta.

Ako vam je izgorjelo lice, izmješajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mlijeka. Smjesu nanesite na lice i poslije pola sata isperite. Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu. Slično krastavcu, pomoći će vam i krompir.

Ukoliko su opekotine većeg stupnja i obuhvataju veću površinu možete dobiti i groznicu, pa bi bilo dobro da pijete dosta tekućine, najbolje vode, kako ne biste dehidrirali. Ukoliko su opekotine baš velike i javljaju vam se plikovi na tijelu, osjećate groznicu, imate povišenu temperaturu koju ne možete da skinete, obratite se doktoru.

Kako biste ublažili opekotine možete da napravite i hladnu kupku u koju ćete dodati usitnjeno zobeno brašno. Stavljajte obloge od zelenog čaja koji ste prije toga dobro ohladili, jer on ima protuupalna dejstva. Također, možete da napravite i čaj od metvice i da stavljate hladne obloge na opečena mjesta. Pomoći će vam i med  – na kritično područje nanesite tanki sloj prirodnog meda i upala će brže proći.

Dobro poznato hladno kiselo mlijeko ili jogurt također stvarno donosi olakšanje kod opekotina, razlog je obilje mliječne kiseline koja koži daje elastičnost i hidriranost.

Za smanjenje opekotina možete da koristite i aloe veru, ali vodite računa da to bude gel koji sadrži 100% aloe veru a još je bolje ukoliko pronađete cvijet aloe vere. List presijecite na pola, a njegove sokove mažite po koži.

Nekoliko dana poslije, vaša će se koža najvjerojatnije početi guliti i ispadati u manjim ili većim “krpama”. U tom slučaju :

Nemojte rukama trgati kožu koja se guli jer možete samo pogoršati situaciju i oštetiti kožu u većoj mjeri.

Istisnite sadržaj jedne kapsule vitamina E na kožu koja se guli. Ovaj je vitamin ključan za zdravlje i oporavak kože i može ubrzati proces njenog prirodnog zarastanja.

Ako se želite što prije oguliti, u kadu s toplom vodom ulijte kokosovo mlijeko ili šalicu jogurta. Mliječna će kiselina djelovati kao piling, ali će istovremeno hidratizirati isušenu kožu.

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content