Kako tretirati kožu opečenu od sunca?

  Kako tretirati kožu opečenu od sunca?

  Savjeti o kremama i zaštiti od sunca sada vam neće biti od koristi, zato vam nudimo najjednostavnije načine kako si pomoći, jer čak i uz marljivo nanošenje kreme za sunčanje, mogu vam se desiti opekotine

  sunce-suncanje

  Ma koliko vodili računa o zaštiti može vam se desiti da prilikom izlaganja sunca zadobijete opekotine zbog kojih vaša koža može da postane jarko crvena, peče, steže i boli vas na dodir.

  Prije svega kožu prvo trebate rahladiti hladnom vodom kako biste skinuli temperaturu kože i tijela, jer ona zbog opekotina postaje povišena. Također, možete koristiti i hladne obloge koje ćete staviti na opečena mjesta.

  Ako vam je izgorjelo lice, izmješajte dve kašike soka od paradajza sa četiri kašike punomasnog mlijeka. Smjesu nanesite na lice i poslije pola sata isperite. Opekotine možete rashladiti i ako ih trljate komadićima ohlađenog krastavca, koji, uz to, i hidrira kožu. Slično krastavcu, pomoći će vam i krompir.

  Ukoliko su opekotine većeg stupnja i obuhvataju veću površinu možete dobiti i groznicu, pa bi bilo dobro da pijete dosta tekućine, najbolje vode, kako ne biste dehidrirali. Ukoliko su opekotine baš velike i javljaju vam se plikovi na tijelu, osjećate groznicu, imate povišenu temperaturu koju ne možete da skinete, obratite se doktoru.

   

  Kako biste ublažili opekotine možete da napravite i hladnu kupku u koju ćete dodati usitnjeno zobeno brašno. Stavljajte obloge od zelenog čaja koji ste prije toga dobro ohladili, jer on ima protuupalna dejstva. Također, možete da napravite i čaj od metvice i da stavljate hladne obloge na opečena mjesta. Pomoći će vam i med  – na kritično područje nanesite tanki sloj prirodnog meda i upala će brže proći.

  Dobro poznato hladno kiselo mlijeko ili jogurt također stvarno donosi olakšanje kod opekotina, razlog je obilje mliječne kiseline koja koži daje elastičnost i hidriranost.

  Za smanjenje opekotina možete da koristite i aloe veru, ali vodite računa da to bude gel koji sadrži 100% aloe veru a još je bolje ukoliko pronađete cvijet aloe vere. List presijecite na pola, a njegove sokove mažite po koži.

  y236116359298700

  Nekoliko dana poslije, vaša će se koža najvjerojatnije početi guliti i ispadati u manjim ili većim “krpama”. U tom slučaju :

  Nemojte rukama trgati kožu koja se guli jer možete samo pogoršati situaciju i oštetiti kožu u većoj mjeri.

  Istisnite sadržaj jedne kapsule vitamina E na kožu koja se guli. Ovaj je vitamin ključan za zdravlje i oporavak kože i može ubrzati proces njenog prirodnog zarastanja.

  Ako se želite što prije oguliti, u kadu s toplom vodom ulijte kokosovo mlijeko ili šalicu jogurta. Mliječna će kiselina djelovati kao piling, ali će istovremeno hidratizirati isušenu kožu.

   

  Furaj.ba