Kako zvati konobara u Sarajevu

Sarajevska raja oduvijek je bila poznata po svom duhu i humoru, često na vlastiti račun. U gradu su se skrojile brojne furke, a jedna od njih je i ova, koja će vas zasigurno nasmijati.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Znate li kako zvati konobara u Sarajevu?

Stari grad – Pašaaaaa

Paša je titula još iz perioda osmanskog carstva, a većina stanovnika starog dijela grada s ponosom ističu titule svojih pra, pra djedova, stoga šansa da dozovete konobara u ovom naselju kojeg oslovite sa paša porast će za čak 70 posto.

Centar – Legendo

Centar grada je poznat po legendama ovog grada, mnogi nekadašnji pisci, sportisti, umjetnici, šaneri i kabadahije, a sadašnje legende su većinu svog vremena provodili u kultnim kafićima u užem centru grada, te samim tim i konobari u centru su jelte legende. Šansa da vas primijeti u moru dima neke ofucane rupe u kojoj je kafa tri marke, al’ je l’ u centru je, raste za 30 posto. Šta hoš više, centar je?!

Grbavica – Lave

Simbol otpora i agresije na Sarajevo je naselje Grbavica. Herojski dio grada, stoga koga god da oslovite tako, nema razloga da objašnjavamo zašto šanse rastu za visokih 60 posto. Ukoliko imate plavu duksericu, konobar će vas dočekati na vratima dok ste još 30 metara od kafića.

Al’pašino – Kuuume

Naselje u koje, ako ste turista, ne bi trebali ići, ali ako vas je već neko debelo zeznuo oko smještaja prodavajući vam priču kako su tu nekada odmarali olimpijci, šta ćeš, sjedi đe si. Kum je najveća svetinja ovog naselja nakon Bube Correlija i šejka sa Alipašina koji je postao legenda epskih razmjera i zakletva mladih. Također, asocira na film Kum, američki san svakog sitnog dilera i pljačkaša trafika

Ilidža – Rođak

S obzirom na to da je ovaj dio grada specifičan po stanovnicima koji većinski vuku porijeklo iz mjesta gdje su svi rodbina logično je da se posao dobija najčešće po familijarnoj liniji. Ako ste ga tako dozvali, dok on skonta da niste nista u rodu, vi ste već natenane popili svoju toplu, ilegalno otkucanu kafu. Ako vas konobar čudno gleda na rođak, probajte hadžićko (u daljem tekstu) “abi” ili “garson”.

Buća potok – Ne idi!

Tamo ne idete čak i ako vam tetka da kuću na tri sprata da je besplatno koristite mjesec dana, tako da nema potrebe da zovete konobara. Ukoliko se greškom zadesite u ovom naselju, zovite policiju preventivno, taman dok oni dođu neko će vas sigurno opljačkati

Dobrinja – Sultane/vojvodo

Dobrinja je specifično naselje, jer je tanka granica između Srba i Bošnjaka, ali ono bukvalno. Granica je jedna ulica. Elem, ako ste igrom slučaja tolika sirotinja da nemate para platiti smještaj u Sarajevu pa ste osuđeni da se smjestite dolje, samo pratite slova. Ako je latinica dozivaj sultana, ako je ćirilica dozivaj vojvodu.

Hadžići – Abi, Garson

Iako nadomak Sarajeva, ova općina je ‘turskije’ mjesto od Erdoganovog prvog sina i Kemal paše Ataturka zajedno. Istanbul je za Hadžiće Amsterdam.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera i ne odražava uredničku politiku našeg portala!


Fenomen sarajevskih kafića | Furaj.ba

Gogo Marjanović je izbrojao da je u 26 kvadrata kafića Lisac moglo stati 135 ljudi, a ispred kafića i na trotoaru Titove ulice oko hiljadu ljudi. Pošto je kafana Park do tada držala primat najvećeg gradskog okupljališta, sa otvaranjem Lisca noćni izlasci su dobili novi oblik, jer su Sarajlije iz Parkuše dolazile kod mene, a poslije deset navečer sam ih usmjeravao na Logavinu, u Stari sat kod Neđe Alihodžića.


 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content