Kalendar sezonskog voća i povrća po mjesecima

Najkvalitetnije i najhranljivije voće i povrće dolazi upravo onda kada mu je sezona – to je period kada je prirodno dozrelo, puno vitamina i minerala, te najmanje tretirano hemikalijama. Iako danas na policama supermarketa možete pronaći gotovo sve vrste voća i povrća tokom cijele godine, sezonski odabir i dalje nosi brojne prednosti – kako za vaše zdravlje, tako i za vaš budžet.

Foto: Pixabay

Zašto je sezonsko povrće i voće najbolji izbor?

Kupovina sezonskih namirnica ima nekoliko jasnih prednosti:

  • Svježina i bolji okus – Beru se kada su potpuno zrele, pa zadržavaju prirodan ukus.
  • Više nutrijenata – U sezoni sadrže najvišu koncentraciju korisnih tvari.
  • Manje pesticida i aditiva – Manje potrebe za čuvanjem i transportom znači manje hemije.
  • Pristupačnija cijena – Veća dostupnost automatski spušta cijenu na tržištu.

Ako želite jesti zdravo i pametno, pogledajte kalendar sezonskih namirnica i isplanirajte svoju kupovinu prema prirodnim ritmovima!

Kalendar sezonskog voća i povrća po mjesecima

Januar – Mart
Narandža, mandarina, klementina, limun, grejpfrut, kivi, kelj, kelj pupčar, karfiol, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, prasa, cvekla, celer, korabica, peršun, repa

April
Šparoge, paprika, tikvica, kupus, kelj, kelj pupčar, karfiol, brokula, zelena salata, rukola, matovilac, blitva, špinat, cvekla, mrkva, crveni luk, zeleni grašak…

Maj
Jagode, trešnje, paradajz, tikvica, šparoge, blitva, rukola, grašak, bob, rotkvice, krompir…

Juni – August
Sezona obiluje raznolikošću: maline, borovnice, breskve, nektarine, lubenice, dinje, grožđe, paradajz, paprika, krastavci, kukuruz, patlidžan, tikvice…

Septembar – Oktobar
Kruške, jabuke, šljive, dunje, smokve, orašasti plodovi, grožđe, masline, kupusnjače, špinat, cvekla, peršun, mrkva…

Novembar – Decembar
Citrusi (narandža, limun, mandarina, grejp), nar, jabuke, prasa, kelj, karfiol, brokula, zimska salata, korijenasto povrće…

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content