Kameni svatovi kod Bugojna

Dabogda vam puti bili pusti,

pratio vas vrag i mrak gusti.

Kud hodili, staze ne vidjeli,

u kamen se hladni pretvorili.

Kamenom se okamenili,

ko meni vodu zamuti,

prokleti im bili puti

Kameni svatovi kod Bugojna; Foto: Selma Rustepmašić

Piše: Selma Rustempašić

Ovim riječima je nekad davno starica klela svatove što su joj zamutili riječicu Buntu u kojoj je prala veš. Međutim, svatovi se nisu osvrtali na kletvu, nastavili su prema svom odredištu. Nakon nekoliko sati, istim putem su se vraćali kući sa lijepom mladom. Zastali su na Bunti da se osvježe, a onda se nebo iznad njih zamračilo i zavladala je potpuna tama u kojoj su se čuli jecaji i plač. Kad se tama razišla, stanovnici Susida su vidjeli svatove okamenjene, konje bijesne zaustavljene. Starica kad je vidjela šta je uradila bacila se u nabujalu Buntu a njeno tijelo nikada nije pronađeno.

Legenda o Kamenim svatovima u selu Kordići kod Bugojna prenosi se sa koljena na koljeno. Jedni smatraju da se radi o prirodnom fenomenu, drugi govore o prokletstvu svatova.

Kameni svatovi čiji oblici podsjećaju na ljudska tijela se nalaze kraj puta Gračanica -Kordići, s desne strane riječice Bunte. Danas su neki skloni kazati kako se lijepo mogu raspoznati ljudski likovi. Posebno su uočljivi likovi nesuđenih životnih supružnika. U legende kao priče se vjeruje ili ne vjeruje. Na prostorima Bosne i Hercegovine mnogo je legendi nastalih na morfološkim fenomenima prirode što je vjerovatno i ovdje slučaj.

Kameni svatovi kod Bugojna; Foto: Selma Rustepmašić

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LEGENDE O UKLETIM MJESTIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content