Kampovanje – Najsigurniji način za provesti odmor u jeku pandemije

Ukoliko ste avanturističkog duha, sigurno ćete se odlučiti bar dio vašeg godišnjeg odmora provesti na kampovanju. Da bi vaš boravak u prirodi bio što ugodniji, neophodna vam je oprema za kampovanje.  

Foto: Pixabay/Maria1968

Kampovanje i koronavirus

Kampovanje je jedan od sigurnijih vidova rekreacije u jeku pandemije koronavirusa, no kako biste ostali sigurno trebate slijediti nekoliko praktičnih savjeta. Kupite ogrjev, led i druge stvari prije nego što dođete do kampa. Dođite sa sredstvima za čišćenje i ličnom higijenom. Obratite pažnju na društvenu distancu. Slijedite sva pravila kampa i upute za vlastitu i sigurnost drugih. To uključuje ​​nošenje maski za lice u javnim prostorima. Izbjegavajte kontaktne sportove. Ako imate WC, koristite svoj toalet umjesto javnog. Uz uobičajenu opremu ponesite još dvije osnovne potrepštine, a to su maske i sredstva za dezinfekciju ruku jer nikad ne znate hoćete li morati ući u trgovinu. Čak i ako mislite da nećete ni s kim komunicirati, ponesite maske!

Foto: Pixabay – chanwity

camping-g54802156c_1280

Šta treba znati?

Najprije trebate znati gdje idete kampovati i koliko je to mjesto udaljeno od najbliže bolnice ili ambulante. Prije odlaska na kampovanje provjerite i vremensku prognozu, kako biste znali šta od dodatne opreme trebate ponijeti. Kako je to ipak boravak u prirodi, budite spremni na eventualne povrede – padove, ubode insekata ili alergijske reakcije, pa spakujte kutiju prve pomoći i putnu apoteku sa sobom.

Oprema

Izbor stvari koje nosite na kampovanje je od presudnog značaja da ostanete živi, zdravi, suhi i sigurni. Najprije, tu je šator, a izbor zavisi od lokacije na kojoj planirate kampirati. Povedite računa da je od kvalitetnog materijala i dovoljno prostran. Potrebna vam je još i podloga za šator, vreća za spavanje te podloga i za nju, GPS kako se ne bi izgubili i ruksak. Ne zaboravite i na adekvatnu obuću i odjeću, spakujte i topliju presvlaku. Potrebna vam je još i sitna oprema, ali veoma važna: svjetiljka, zviždaljka, čakija, pinceta, lupa, sterilisane vlažne maramice, ogledalo, čekić, kombinjerke i kanap. Ukoliko planirate nositi roštilj, ponesite i ugalj, hepo kocke, ali ponesite i plinski uređaj ili kuhalo kako ne biste morali paliti roštilj da pripremite sebi kafu. Ponesite posuđe koje će vam biti potrebno za kafu i jela koja planirate spremati, a onda svakako i ležaljke ili stolice i stol na rasklapanje za odmor. Trebat će vam još i krpe, spužvice, kanister i toalet papir. 

Foto: Pixabay/LUM3N

https://pixabay.com/photos/campfire-warehouse-outdoor-pot-896196/


Ne ostavljajte u prirodi iza sebe smeće – ponesite vreće i malu metlu!


Preporuke stručnjaka za kampovanje u jeku pandemije | Furaj.ba

Kampovanje je za mnoge ljubitelje prirode postalo način života, užitak za one koji odmor žele provesti u prirodi i zelenilu. Ipak, kao i za sve drugo, u jeku pandemije koronavirusa mnogi se pitaju koliko je kampovanje sigurno.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content