Kampovanje – Najsigurniji način za provesti odmor u jeku pandemije

Kampovanje – Najsigurniji način za provesti odmor u jeku pandemije

Ukoliko ste avanturističkog duha, sigurno ćete se odlučiti bar dio vašeg godišnjeg odmora provesti na kampovanju. Da bi vaš boravak u prirodi bio što ugodniji, neophodna vam je oprema za kampovanje.  

Foto: Pixabay/Ilustracija

Kampovanje i koronavirus

Kampovanje je jedan od sigurnijih vidova rekreacije u jeku pandemije koronavirusa, no kako biste ostali sigurno trebate slijediti nekoliko praktičnih savjeta. Kupite ogrjev, led i druge stvari prije nego što dođete do kampa. Dođite sa sredstvima za čišćenje i ličnom higijenom. Obratite pažnju na društvenu distancu. Slijedite sva pravila kampa i upute za vlastitu i sigurnost drugih. To uključuje ​​nošenje maski za lice u javnim prostorima. Izbjegavajte kontaktne sportove. Ako imate WC, koristite svoj toalet umjesto javnog. Uz uobičajenu opremu ponesite još dvije osnovne potrepštine, a to su maske i sredstva za dezinfekciju ruku jer nikad ne znate hoćete li morati ući u trgovinu. Čak i ako mislite da nećete ni s kim komunicirati, ponesite maske!

Foto: Pixabay/Ilustracija

Šta treba znati?

Najprije trebate znati gdje idete kampovati i koliko je to mjesto udaljeno od najbliže bolnice ili ambulante. Prije odlaska na kampovanje provjerite i vremensku prognozu, kako biste znali šta od dodatne opreme trebate ponijeti. Kako je to ipak boravak u prirodi, budite spremni na eventualne povrede – padove, ubode insekata ili alergijske reakcije, pa spakujte kutiju prve pomoći i putnu apoteku sa sobom.

Oprema

Izbor stvari koje nosite na kampovanje je od presudnog značaja da ostanete živi, zdravi, suhi i sigurni. Najprije, tu je šator, a izbor zavisi od lokacije na kojoj planirate kampirati. Povedite računa da je od kvalitetnog materijala i dovoljno prostran. Potrebna vam je još i podloga za šator, vreća za spavanje te podloga i za nju, GPS kako se ne bi izgubili i ruksak. Ne zaboravite i na adekvatnu obuću i odjeću, spakujte i topliju presvlaku. Potrebna vam je još i sitna oprema, ali veoma važna: svjetiljka, zviždaljka, čakija, pinceta, lupa, sterilisane vlažne maramice, ogledalo, čekić, kombinjerke i kanap. Ukoliko planirate nositi roštilj, ponesite i ugalj, hepo kocke, ali ponesite i plinski uređaj ili kuhalo kako ne biste morali paliti roštilj da pripremite sebi kafu. Ponesite posuđe koje će vam biti potrebno za kafu i jela koja planirate spremati, a onda svakako i ležaljke ili stolice i stol na rasklapanje za odmor. Trebat će vam još i krpe, spužvice, kanister i toalet papir. 

Foto: Pixabay/Ilustracija

 


Ne ostavljajte u prirodi iza sebe smeće – ponesite vreće i malu metlu!


Preporuke stručnjaka za kampovanje u jeku pandemije | Furaj.ba

Kampovanje je za mnoge ljubitelje prirode postalo način života, užitak za one koji odmor žele provesti u prirodi i zelenilu. Ipak, kao i za sve drugo, u jeku pandemije koronavirusa mnogi se pitaju koliko je kampovanje sigurno.