Kapadokija – Vulkanska misterija

Kapadokija – Vulkanska misterija

Vulkan je zaslužan za jedinstvenu ljepotu koja je prije nekoliko miliona godina nastala nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija na planeti. Sa planina Hasan i Erdzijes, u srcu Anadolije, potekla je lava i od pepela nošenog vjetrom i kišom formirali su se prekrasni predjeli sa kolonama stijena neobičnih i čudesnih oblika, koje godišnje posjeti oko milion turista iz cijeloga svijeta.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Ovaj nevjerovatni prirodni muzej nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine. Kažu da je let avionom iznad područja zabranjen kako ne bi došlo do oštećenja tzv. vilinskih dimnjaka i dolina koje su dobile naziv po svojim neobičnim oblicima i bojama koje variraju u zavisnosti od doba dana kada ih vidite : Rose Valley, Devrent Valley, Ihlara Valley, Love Valley …. Jednom kad ih vidite i prođete pored njih, opet imate želju da se okrenete i pogledate još jednom kako bi ih zauvijek urezali u pamćenje.

Dolina ljubavi

Aksaray, Nigde, Kayseri i Nevsehir provincije koje čine Kapadokiju su bogate arheologijom i historijom, mjesta su  gdje je cvjetalo rano hrišćanstvo. Tlo koje je nekada prekrivala lava je izuzetno plodno za voćnjake i vinograde tako da je ova regija poznata i kao veliki izvoznik vina. Urgup je poznat i po međunarodnom festivalu vina koji se održava svake godine u oktobru.

Turci čuvaju i ponose se svojom prošlosti i uspješno je povezuju sa modernim načinom života. Muzeji, kuće, restorani i hoteli su uklesani u vulkanske stijene i na taj način pružaju luksuzne turističke sadržaje koji se ne mogu vidjeti nigdje drugo na svijetu. U Kapadokiji turisti mogu vidjeti najnovije automobile, dobro i bogato odjevene ljude, ali i mještane tradicionalno odjevene koji se voze u zaprežnim kolima ili jašu na magarcima.

Podzemni grad Kajmakli se nalazi se 20 km od Nevsehira, nastao je između VI i X vijeka. Od osam spratova, četiri su dostupna za posjetitelje. Grad se sastoji od spavaćih soba, crkve, vinarije, groblja, štala i drugih prostorija povezanih uskim tunelima i ventilacijskim sistemom koji i danas omogućava dotok svježeg zraka i u najdublje spratove. U slučaju napada ulaz u tunel se mogao zatvoriti mlinskim kamenom.

Göreme Open Air Museum

Posjeta Kapadokiji ne bi smjela proći bez odlaska u “Goreme – Muzej na otvorenom” koji se smatra i prvom manastirskom zajednicom na svijetu. To je  veliki lavirint naselja sa preko 400 crkava, manastirima i kapelama, udubljenih i uklesanih u meke vulkanske stijene, koje datiraju iz ranog perioda krščanstva. Stubovi, lukovi, svodovi i kupole ukrašene su freskama nastalim u XI vijeku..

Caravanserai (Sarihan)

U Nevšehiru se može prisustvovati svečanosti Mevlana, sljedbenika Đželaludina Rumija. Postali su poznati po zikru (plesu ) koji se zove Sema. U Sarihan dolaze u crnim ogrtačima koji predstavljaju ovozemaljski svijet, simbolično ih odbacuju i u bijelim pelerinama prelaze u duhovnu dimenziju. Zikr se dešava u krugu koji je savršeni geometrijski oblik i simbolizira sliku Sunčevog sistema odnosno kosmosa. Centralna figura je Šejh koji simbolizira Sunce a ostali derviš se okreću oko njega i simboliziraju ostale planete. Sve se odvija uz melanholične i tužne zvuke naja.

U starom gradu Avanos  se također može vidjeti izrada lončarije koja se ovdje od davnina radila u podzemnim radionicama iz crvene gline koje prevladava u tom području. Crvena glina potiče od rijeke Kizilirmak koja protiče Avanosom (inače, najduža je Turska rijeka). U prevodu “Kizilirmak” i znači “crvena rijeka” zbog crvene boje gline. Danas su to moderne uglavnom porodične radionice .  

Kapadokija u prijevodu znači Zemlja lijepih konja. Obavezno morate probati jahati. Bilo bi šteta ne otići na konjima gledati  zalazak sunca kada vrhovi vulkanskih tvorevina dobivaju užareni izgled.

259188_208912312487137_2600834_o

Za 150 eura Kapadokija se može vidjeti i iz ptičije perspektive. Let balonom je iskustvo koje se ne zaboravlja, a na kraju ćete dobiti i diplomu.

 U Kapadokiji smo boravili u aprilu 2011 godine, na poziv Ureda za kulturu u turizam ambasade Republike Turske, u Sarajevu. 

SHARE
Prethodni članakSafranbolu
Naredni članakKaš (Kaş)