Kapadokija – Vulkanska misterija

Vulkan je zaslužan za jedinstvenu ljepotu koja je prije nekoliko miliona godina nastala nakon jedne od najvećih vulkanskih erupcija na planeti. Sa planina Hasan i Erdzijes, u srcu Anadolije, potekla je lava i od pepela nošenog vjetrom i kišom formirali su se prekrasni predjeli sa kolonama stijena neobičnih i čudesnih oblika. Kapadokija, mjesto koje godišnje posjeti oko milion turista iz cijeloga svijeta.

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Ovaj nevjerovatni prirodni muzej nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine. Kažu da je let avionom iznad područja zabranjen kako ne bi došlo do oštećenja tzv. vilinskih dimnjaka i dolina koje su dobile naziv po svojim neobičnim oblicima i bojama koje variraju u zavisnosti od doba dana kada ih vidite : Rose Valley, Devrent Valley, Ihlara Valley, Love Valley …. Jednom kad ih vidite i prođete pored njih, opet imate želju da se okrenete i pogledate još jednom kako bi ih zauvijek urezali u pamćenje.

Dolina ljubavi

Aksaray, Nigde, Kayseri i Nevsehir provincije koje čine Kapadokiju su bogate arheologijom i historijom, mjesta su  gdje je cvjetalo rano hrišćanstvo. Tlo koje je nekada prekrivala lava je izuzetno plodno za voćnjake i vinograde tako da je ova regija poznata i kao veliki izvoznik vina. Urgup je poznat i po međunarodnom festivalu vina koji se održava svake godine u oktobru.

Turci čuvaju i ponose se svojom prošlosti i uspješno je povezuju sa modernim načinom života. Muzeji, kuće, restorani i hoteli su uklesani u vulkanske stijene i na taj način pružaju luksuzne turističke sadržaje koji se ne mogu vidjeti nigdje drugo na svijetu. U Kapadokiji turisti mogu vidjeti najnovije automobile, dobro i bogato odjevene ljude, ali i mještane tradicionalno odjevene koji se voze u zaprežnim kolima ili jašu na magarcima.

Podzemni grad Kajmakli se nalazi se 20 km od Nevsehira, nastao je između VI i X vijeka. Od osam spratova, četiri su dostupna za posjetitelje. Grad se sastoji od spavaćih soba, crkve, vinarije, groblja, štala i drugih prostorija povezanih uskim tunelima i ventilacijskim sistemom koji i danas omogućava dotok svježeg zraka i u najdublje spratove. U slučaju napada ulaz u tunel se mogao zatvoriti mlinskim kamenom.

Göreme Open Air Museum

Posjeta Kapadokiji ne bi smjela proći bez odlaska u “Goreme – Muzej na otvorenom” koji se smatra i prvom manastirskom zajednicom na svijetu. To je  veliki lavirint naselja sa preko 400 crkava, manastirima i kapelama, udubljenih i uklesanih u meke vulkanske stijene, koje datiraju iz ranog perioda krščanstva. Stubovi, lukovi, svodovi i kupole ukrašene su freskama nastalim u XI vijeku.

U Nevšehiru se može prisustvovati svečanosti Mevlana, sljedbenika Đželaludina Rumija. Postali su poznati po zikru (plesu ) koji se zove Sema. U Sarihan dolaze u crnim ogrtačima koji predstavljaju ovozemaljski svijet, simbolično ih odbacuju i u bijelim pelerinama prelaze u duhovnu dimenziju. Zikr se dešava u krugu koji je savršeni geometrijski oblik i simbolizira sliku Sunčevog sistema odnosno kosmosa. Centralna figura je Šejh koji simbolizira Sunce a ostali derviš se okreću oko njega i simboliziraju ostale planete. Sve se odvija uz melanholične i tužne zvuke naja.

U starom gradu Avanos  se također može vidjeti izrada lončarije koja se ovdje od davnina radila u podzemnim radionicama iz crvene gline koje prevladava u tom području. Crvena glina potiče od rijeke Kizilirmak koja protiče Avanosom (inače, najduža je Turska rijeka). U prevodu “Kizilirmak” i znači “crvena rijeka” zbog crvene boje gline. Danas su to moderne uglavnom porodične radionice .  

Kapadokija u prijevodu znači Zemlja lijepih konja. Obavezno morate probati jahati. Bilo bi šteta ne otići na konjima gledati  zalazak sunca kada vrhovi vulkanskih tvorevina dobivaju užareni izgled.

Za 150 eura Kapadokija se može vidjeti i iz ptičije perspektive. Let balonom je iskustvo koje se ne zaboravlja, a na kraju ćete dobiti i diplomu.U Kapadokiji smo boravili u aprilu 2011 godine, na poziv Ureda za kulturu u turizam ambasade Republike Turske, u Sarajevu.ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content