Kapali čaršija – Mjesto koje se u Istanbulu ne zaobilazi

Veliki Bazar ili Kapali čaršija je možda najveća i najpoznatija pijaca na svijetu,  jer obuhvata četiri hiljade radnji koje su raspoređene u šezdeset i pet ulica.

Postoji već šest vijekova, a godišnje je posjeti petnaest miliona ljudi. Izgradio ju je sultan Mehmed Drugi još 1461. godine, a prema pisanju Evlije Čelebije, u to doba je imala 4.399 prodavnice, nekoliko džamija, medžlisa, restorane, desetak trezora i mjenjačnica u 60-ak ulica i sokaka.

Bazaar je inače bliskoistočni naziv za tržnicu i dolazi iz perzijskog jezika. U početku se čaršija sastojala od tržnice robova te od brojnih hanova, nekadašnjih karavansaraja, u kojima su se trgovci sa Puta Svile mogli odmoriti kao i prodavati svoju robu. Danas je to nepregledni kompleks, iz kojeg nikako da izađete, a u sklopu su još i dvije džamije, mjenjačnice, policijska stanica, kafići i info-pult.

Nudi se sve i svašta, tako da je gotovo i nemoguće sve obići i pregledati. Veoma bogata ponuda turskih tepiha, odjeće, nakita, keramike, servisa za kahvu i čaj, začini i šta sve ne.

Bazaar ima 4 glavna ulaza, na krajevima dviju međusobno okomitih glavnih ulica. Sastoji se od dva dijela, starog i novog. Stari dio izgrađen je još u 15. stoljeću, a gradnju je naredio sultan Mehmed Osvajač. Novi dio, onaj veći, nastao je proširenjem postojećeg prostora u 16. stoljeću tijekom vladavine sultana Suleimana Veličanstvenog. Čaršija je preživjela 20 zemljotresa i nekoliko požara.

Koliko je bitna čaršija u tamošnjem društvu dijelom se vidi i u seriji o osmanskom sultanu Sulejmanu Veličanstvenom, gdje je prikazano da ukoliko se želi čuti glas naroda, obavezno se odlazi na čaršiju.

Zlatno pravilo kupovine je cjenkanje, jer su cijene zbog visoke kirije malo podignute, stoga budite itekako uporni.

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote između 07:00 i 19:00

Ulaznice: ulaz je slobodan.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content