Kapetanova kula u Bihaću nakon 10 godina ponovo otvorena za javnost

Nakon skoro deset godina ponovo je za javnost otvorena Kapetanova kula u centru Bihaća.

Foto: RTV USK

Veliki je ovo korak za kulturnu zajednicu grada ali sektor turizma s obzirom na činjenicu da je ‘Kula’ dio Muzeja USK i u svojim postavkama ima ogroman broj eksponata koji svjedoče o bogatoj historiji Bihaća.

Kapetanova kula, jedan od simbola Bihaća, godinama je bila zatvorena za javnost. Njena obnova je zbog nedostatka novca predugo trajala, a kulturno bogatstvo i naslijeđe zbog toga bilo skriveno od očiju javnosti. Sada je ono dostupno građanima i turistima kroz potpuno nove postavke koje se bitno razlikuju od onih koje su na ovom mjestu bile sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Danas je svima koji se žele upoznati sa određenim historijskim činjenicama dostupna arheološka postavka, duhovna i materijalna kultura Japoda, izložba o starim gradovima na prostoru USK-a, te jedan istinski vrijedan fond dokumenata iz arhiva, ne samo onih koji rade na ovim, nego i prostorima izvan naše zemlje.

Osim toga u Kuli je od sada i etnološka postavka Kapetanova divanhana prema ideji arheologinje Enise Jusić te likovna izložba „USK u djelima likovnih umjetnika“.

Više od 100.000 maraka uloženo je u ove postavke i čini najznačajnije ulaganje Muzeja u posljednje vrijeme.

U ovaj projekt uloženo je oko 400. 000 maraka a ostalo je da se uredi lapidarij i fasada kule.

Turistička zajednica Grada Bihaća je ranije donijela odluku o novom osvjetljenju, između ostalog, i Kapetanove kule kako bi se dodatno istaknuli i oživjeli svoju neprocjenjivu duhovnu, historijsku i kulturnu vrijednost, ali i kao simbol okupljanja postali otvorenije i privlačnije mjesto.

https://furaj.ba/dev2/kapetanova-kula/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content