Karneval u Nici – Maskirani Mediteran

Riječ karneval nastala je od italijanske riječi carne levare – ukloniti meso ili carne vale – zbogom meso, tako da označava početak perioda u kome je jedenje mesa zabranjeno (uskršnji post).

Vrijeme posta predstavlja simbol sjećanja na Isusove muke pa je u to vrijeme zabranjeno javno se veseliti, a preporučljivo je i odricanje od jedenja mesa. Karneval je posljednja prilika za ova zadovoljstva. Obilježava se u mnogim gradovima i to uglavnom tokom februara i marta. Proslava se obično sastoji od javne parade tokom koje se učesnici često maskiraju i vesele, plešu i prikazuju cirkuske i druge vještine.

Karnevalske svečanosti u Nici datiraju još od 1294.g. kada je ova svečanost podrazumijevala bal pod maskama za francusku aristokratiju. Moderne, obnovljene, prvi put se pojavlljuju 1873.g. kada je slikar Aleksis Mosa dizajnirao neobične groteskne lebdeće karaktere. Tada je osnovan i komitet za Karneval koji organizuje spektakularna kolica sa ogromnim lutkama, fantastične kostime i zadužen je za uzbudljivu atmosferu. A ona zaista i jeste takva. Jer, cijla Nica je pozornica zabave, ova dvonedeljna žurka privlači više od 1 200 000 posjetilaca, a to je i idealna prilika da se otkrije Nica sa okolinom, njene uske ulice starog grada, mnogobrojni muzeji, lokalni kulinarski specijaliteti, i ono što je možda i najljepše, popodnevna šetnja Engleskom promenadom.

Karneval u Nici je najznačajniji dogadjaj na Rivijeri i ove godine se održava u periodu od 14.02. – 04.03.2014.god.

Svake godine Karneval ima svoju temu i maske su često, mada ne i obavezno, blago politički obojene. Tema Karnevala svake godine se mijenja ali ono što je uvijek isto je da Karneval ima svog tzv. Kralja i Kraljicu u obliku ogromnih lutki koji se prvog dana dovode do glavnog trga Nice – Masena, tu stoje za sve vrijeme Karnevala, a posljednjeg dana se Kralj, uz vatromet, spaljuje u moru, ali bez brige…vratiće se iduće godine.

Neodvojivi dio Karnevala je i „Bitka cvijeća“ tokom koje Engleskom Promenadom promiču kolica bogato ukrašena cvijećem (od kojeg je 80% lokalnog porijekla), na kojima se voze i djevojke dodatno zabavljajući publiku koja sa entuzijazmom hvata cvijeće koje se na njih baca.

A ako ste sreće da uhvatite po koju mimozu, možete samo da se nadate da je to znak da ćete imati prilike da fascinacinaciju doživite još koji put.

 

Text/foto: Bookiraj.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content