Katalonci će u Sarajevu napraviti “ljudski toranj”

Ovog jula Sarajevo će ugostiti 240 članova grupe “Minyons” iz katalonskog grada Terrasse što će biti prvi regionalni nastup atraktivnih “ljudskih tornjeva” koje je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom. 

 

Foto: Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi
 

Castells (katalonski: dvorac) ljudski su tornjevi koje stvaraju članovi amaterskih skupina – Colla castellera – najčešće tokom gradskih proslava. Ljudske tornjeve formiraju ljudi različitih dobnih grupa, koji stoje jedni drugima na ramenima u nizu spratova – od šest pa sve do deset. Tri najviša nivoa tornja čine mala djeca.

Oko tornja se stvara gomila koja podupire bazu i u nju su dobrodošli svi bez obzira na raniju pripremljenost. Tokom nastupa muzičari sviraju tradicionalne melodije na puhačkom instrumentu poznatom kao gralla, određujući ritam prema kojem se toranj gradi. Znanje potrebno za prakticiranje te višestoljetne vještine tradicionalno se prenosi s koljena na koljeno, unutar grupe.

“Motivi gostovanja upravo u ovom dijelu Evrope, osim promocije katalonske tradicionalne kulture i vrijednosti, su brojni. U Sarajevu su, u okviru Sarajevo Summer Festa, predviđena dva nastupa. Prvi, 9. jula u 15 sati, bit će održan na Trgu Barcelona (Olimpijsko naselje Mojmilo) kao simbolična posveta tridesetdvogodišnjem prijateljstvu Sarajeva i Katalonije koje vuče korijene iz ratne solidarnosti.

Drugi nastup, istog dana u 20 sati, bit će održan preko puta Vijećnice (Trg Prve brigade policije) u organizaciji s Gradom Sarajevom – Informativnim centrom o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i Udruženjem “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”. Nastup će biti posvećen žrtvama genocida u Srebrenici i 28. godišnjici obilježavanja genocida”, saopćio je organizator.

Kako je istaknuto, oba nastupa su otvorena za javnost i besplatna. Gostovanje grupe Minyons de Terrassa u Sarajevu omogućili su Grad Terrassa, Diputació de Barcelona, Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Evropi, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo – Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, Udruženje “Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak”, Ibes.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content