Kazna za ostavljanje peškira u ovom hrvatskom gradu do 400 KM

Jedna praksa oduvijek nervira mnogobrojne posjetioce Jadranskog mora, a to je ostavljanje peškira na plaži kako bi „rezervisali“ svoje mjesto. Međutim, jedan grad u Hrvatskoj odlučio je stati u kraj ovoj praksi.

 

Foto: Grad Novi Vinodolski

Gradski “Komunalac” Novog Vinodolskog, odnosno Upravni odjel za komunalni sistem, obavijestio je korisnike plaža da će biti kažnjeni ukoliko na njoj ostave bilo kakav predmet, te ukoliko ga ostave, predmet će bit uklonjen s plaže.

Skladno članku 59. Odluke o komunalnom redu, na prirodnim i uređenim plažama nakon njihovog korištenja, zabranjeno je ostavljati peškire, rekvizite za plažu i druge stvari za ličnu namjenu.

Novčane kazne za prekršitelje iznose od 156 do 390 KM za fizička lica i do 2.600 KM za pravna lica.

Grad Novi Vinodolski najavio je kako će ukloniti svaki predmet ostavljen na plažama te će ga vlasnici, ako to žele, moći preuzeti u Domu kulture Novi Vinodolski. Predmete je moguće preuzeti u roku od osam dana.

Podsjećamo, još 2017. godine i Brela, gradić na Makarskoj rivijeri, je krenuo u borbu s problemom “rezervacije” plaže peškirima. 

Na svakoj plaži u Brelama stoji zabrana ostavljanja peškira bez nadzora od 22 sata navečer do 8 sati ujutro, te se u spomenutim satima miću svi peškiri koji trebaju poslužiti kao rezervacije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content