Kemal Monteno – Legenda čije će pjesme vječno živjeti

Kemal Monteno, ikona muzičkog pravca Sarajeva, Bosne i Hercegovine i cijelog regiona i nakon smrti živi među mnogim ljubiteljima njegovih predivnih pjesama.

Kemal Momteno

Kemal je rođen 17. septembra u Sarajevu 1948. godine. Svoje prezime je naslijedio od oca Osvalda, Italijana koji je došao u BiH 1945. godine, gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Svoju bogatu muzičku karijeru Monteno je započeo 1967. godine nastupom na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom Lidija koja je osvojila prvu nagradu. Već nakon prvog nastupa bilo je jasno da je publika, posebno njen ženski dio, dobila novog miljenika.

ANTOLOGIJSKE PJESME

Kemal Monteno je obilježio 70-e svojim brojnim antologijskim pjesmama Sviraj mi o njoj, Laž, Putovanja, Adrijana, a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na raznim festivalima na kojima je redovno osvajao nagrade publike i žirija.

Osamdesete započinje albumom Za svoju dušu na kojem se nalazi još jedna antologijska pjesma – Nije htjela.

Album Dolly Bell, nazvan po jednom od najpopularnijih filmova domaće kinematografije Sjećaš li se Dolly Bell objavio je 1982. godine, a samo godinu dana kasnije objavio je album Uvijek ti se vraćam.

Ratna događanja 90-ih zatekla su ga u Sarajevu iz kojeg u početku nije mogao izaći, a potom kao i ostali muzičari i njegovi prijatelji nije htio izaći. U to vrijeme nije napisao niti jednu pjesmu, ali je otpjevao pjesmu Pismo prijatelju, autora Zlatana Arslanagića i Zlatana Fazlića koju ju publika preimenovala u Da ti roknu samo dvije.

Radilo se o staroj ljubavnoj pjesmi koju su spomenuta dvojica autora nadopisali, a video spot je snimljen na stepenicama ispred tada popularnog okupljališta, kafane Fis u koju su zalazili Davorin Popović, Mirza Delibašić, te ostale poznate osobe iz Sarajeva.

PJESME ZA KOLEGE

Godine 1995. Monteno ipak prihvata poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak i s porodicom seli u Zagreb.

Kemal Monteno bio je jedan od rijetkih izvođača koji se mogao pohvaliti da je gotovo svaki njegov duet postao i hit.

Napisao je brojne pjesme i za svoje kolege Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Terezu Kesoviju, Gabi Novak, Nedu Ukraden, Dražena Žerića i mnoge druge, a često su upravo njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Njegov zadnji studijski album Šta je život na tržištu je od 2013., a njegove pjesme i dalje su dio radijskog i tv etera i živjet će vječno!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

Kemal Monteno – Pismo prijatelju

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content