Kineska nova godina

Kineska nova godina ne poklapa se s kalendarom koji se koristi na Zapadu, pa godina drvenog Zmaja nastupa danas, 9. februara i trajat će do 28. januara 2025. godine.

Ilustracija: Pixabay/ AI

Kineska nova godina ili Proljetni festival najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik čije slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Stoga je u svijetu poznata kao lunarna nova godina.

Završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki i kada se u zrak puštaju papirnate crvene svjetiljke.

Praznik je to kojim se proslavlja kraj zime i početak proljeća, a ima mnogo sličnosti s karnevalima na Zapadu. U jugoistočnoj Aziji tada mnogi uzimaju godišnje odmore.

Korijeni kineske nove godine sežu još od antičkog doba, zbog toga se uz nju veže mnogo mitova i legendi.

Običaji

Proslavlja se na razne načine. Obično se okuplja porodica, kupuju se pokloni, postavljaju se dekoracije po kući, priprema se bogata trpeza i oblači svečana odjeća. Cijela porodica zajedno čisti i uređuje kuću. Na prozore i vrata stavljaju se dekoracije od crvenog papira s temama sreće, zdravlja i blagostanja. Večer ususret Novoj godini, porodica se okuplja oko svečanog blagdanskog stola. Najčešće se jedu svinjetina, pačetina, piletina te slatke delicije i voće (najviše narandže). Prije odlaska na spavanje, običaj je da se puca petardama. Sljedećeg jutra, djeca će pozdraviti roditelje te im zaželjeti sretnu novu godinu te dobiti na poklon novac u crvenim papirnatim omotnicama. Na kinesku novu godinu, tradicija je pomiriti se, zaboraviti sve trzavice i iskreno svakome zaželjeti mir i sreću. Predvladava crvena boja, koja u Kini simbolizira sreću, krepost, istinu i iskrenost. Popularni su plesovi ljudi obučenih u kostime zmajeva i lavova. Često se mogu vidjeti vatrometi, mnogo se koristi pirotehnika. Zbog mnogo povreda i ranjavanja te smrtnih posljedica, u nekim krajevima zabranjeno je ili ograničeno.

Festival proslave kineske nove godine naroda Qiang upisan je 2009. godine na popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Okeaniji, i to kao nematerijalna baština na popisu hitne zaštite jer je katastrofalni potres u Sečuanu 2008. godine, pored svega ostaloga ugrozio i ovaj narodni običaj regije.

Godina drvenog Zmaja

U kineskoj astrologiji, svaka godina je povezana sa životinjskim znakom i jednim od pet elemenata — drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Naredna kineska godina bit će u znaku Drvenog zmaja, povoljne i simbolične kombinacije koja ima značajno značenje u kineskoj kulturi.

U Kini je Zmaj vrlo cijenjen i strahuje se da će njegove godine biti burne i sklone katastrofama, iako su to, zapravo, godine velike vitalnosti, pogodne za napredak i stvaranje bogatstva. Vjeruje se da zmaj daje prednost dugovječnosti. Kad nastupi godina zmaja, to vrijeme zahtijeva hrabrost, odvažnost, energiju i odlučnost, ali vođene intuicijom.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content