Kineski zid

Da li na svijetu postoji neko ko nije čuo za Veliki kineski zid? Ima li nekoga ko nije čuo da je najveća kineska, turistička atrakcija jedina ljudska građevina koja se može vidjeti i iz svemira? Svi smo čuli za Kineski zid, ali mnogi od nas ipak ne znaju zbog čega je i kada sagrađen.

Foto: Pixabay-Pixabay – ELG21

Kineski zid (ili, na kineskom: Veliki zid), zvanično je najveća, tj. najduža građevina na svijetu – čitavih 8851 kilometar. Poređenja radi, to je udaljenost od na primjer, od najjužnijeg i najzapandijeg dijela Evrope – u Portugalu, sve do Moskve – i nazad!

Centralni (najočuvaniji i najposjećeniji) dio Kineskog zida, dugačak je „samo“ 2450 kilometara, visine 10 do 16, i širine oko 8 metara. Na zapadu, zid počinje u stepama centralne Azije, a završava se na dalekom istoku, u blizini Žutog mora. Kineski zid je 1987. godine uvršten na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine, a 2007. proglašen je i jednim od novih Sedam svijetskih čuda.

Gradnja Kineskog zida započeta je između V i III vijeka prije naše ere, u vrijeme kada su Evropom na primjer, vladali stari Grci. Njegova osnovna namjena bila je zaštita od upada varvarskih, nomadskih plemena. Podizanje zida vezuje se za prvog kineskog cara Ćin Ši Huang-a, vladara dinastije Ćin, pod čijom je vladavinom započeto formiranje kineske nacije i Kine kao samostalne države.

Sam zid u početku je građen od zemlje i drvne građe, a kasnije od kamena i cigle, dok je njegovo podizanje sa prekidima trajalo sve do XVII vijeka. Mnoge su priče ispričane o teškom, prinudnom radu nebrojenih vojnika i seljaka, koji su za vrijeme vladavine prvog kineskog cara, prisilno radili na izgradnji Zida. Jedna od najpoznatijih legendi vezana je za Meng Đijang-nu, ženu čiji je muž odveden na prisilan rad. Pošto se ni posle tri godine nije vratio kući, odlučila je da ode i potraži ga, željevši da mu odnese novu odjeću. Prešavši stotine kilometara u potrazi i najzad stigavši do zida, saznala je kako joj je suprug preminuo od napornog rada i da je njegovo tijelo uzidano u Zid. Legenda kaže kako je Meng Đijang-nu, od tuge silno zaplakala za mužem, te su njene suze srušile oko 400 km već sagrađenog Velikog zida kako bi pronašla njegovo mrtvo tijelo.

Foto: Pixabay-gmshtwjl

Duž čitavog Velikog zida, u jednakim razmacima podignute su stražarnice, a na svakih par stotina metara i odbrambeni tornjevi – njih oko 25.000, koji su služili kao osmatračnice, za skladištenje oružja i odbranu od osvajača. Na nešto većim rastojanjima, na zidu su izgrađivane kasarne i vojne komande.

Vojska koja je boravila na zidu i čuvala granice Kine, uspostavila je specijalni sistem međusobnog prenošenja poruka, najčešće u vezi kretanja neprijateljskih patrola. U pitanju su bili dimni signali, kojima su se zbog međusobne velike udaljenosti „sporazumjevali“. Primjera radi, jedan dimni signal bio je znak da se zidu približava oko 100 neprijatelja, dva signala označavala su njih 500, a tri – oko 1000 neprijateljskih vojnika.

I na kraju, za one koji nisu znali – kraj jedne zablude. Odavno je već ustanovljeno da su priče kako se Kineski zid može vidjeti sa Mjeseca netačne. Ipak, mnogi još uvijek vjeruju da se Zid može uočiti iz svemira. Ove teorije provjerila je Američka svemirska agencija NASA i proglasila ih pogrešnim! Naime, oko 160 – 200 km iznad Zemlje, sa visine na kojoj lete sateliti, astronauti su konstatovali da je ljudskom oku Kineski zid jedva vidljiv. Saopštili su i da je jednako vidljiv kao i bilo koja druga građevina na Zemlji, i to samo u dobrim vremenskim uslovima – kada je nebo vedro, i ako znate gde da ga okom potražite! I to sve zbog jednog američkog senatora i jednog američkog astronauta, koji su početkom 80-tih godina XX vijeka pogrešno tvrdili da je Zid moguće vidjeti iz svemira. Šteta.

Foto: Pixabay – M15t3r_Dr4g0n

Danas je Veliki zid jedan od najposjećenijih kulturno-historijskih spomenika Kine. Svake godine, na Zid se popne preko 1,3 miliona domaćih i stranih posjetilaca. Najposjećeniji dio zida je onaj u blizini Pekinga (udaljen oko 50 – 100 km, sjeverozapadno), te su na ovom dijelu do sada urađeni i najobimniji radovi i rekonstrukcija.

U samom Pekingu, u lokalnim turističkim agencijama svakodnevno možete uplatiti jednodnevni izlet do Velikog zida, koji najčešće obuhvata i posjetu Grobnici dinastije Ming (XVII vek), fabrici žada i pogonu proizvodnje svile, kao i posjetu kineskim radnjama i tradicionalni ručak.

Ivana Dukčević, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan…..

NIHAD ZEČEVIĆ: KINA JE DRUGA PLANETA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content