Ski resort Kitzbühel

Kitzbühel je osnovan prije više od 700 godina u austrijskoj pokrajini Tirol. Popularno je odredište za ljubitelje skijanja još od 1892. godine, zahvaljujući gradonačelniku grada, Franzu Reischu.

© Kitzbühel Tourismus bzw. © Kitzbühel Tourismus | Michael Werlberger

Naime sve je počelo kada je Reisch pročitao fascinantnu knjigu norveškog istraživača polarnih predjela Fridtjofa Nansena, “Preko Grenlanda na skijama”, i zaljubio se u skijanje. Vjeruje se da je upravo ta knjiga bila pokretač munjevitog razvoja turizma, koji je uspavani planinski grad za kratko vrijeme pretvorio u Meku skijanja. Inspirisan Nansenovom knjigom, Reisch je za sebe naručio par skija iz Norveške. Unatoč nepovjerenju i skepticizmu sugrađana, Reisch se 15. marta 1893. godine spustio niz padinu Kitzbuhel Horn, a svoje iskustvo opisao je u priči objavljenoj u časopisu “Skije”, koji je izašao iz štampe 1.11.1893. godine, te je to ujedno bila i prva objavljena reportaža o alpskom skijanju. Prve fotografije početaka skijanja u Kitzbuhelu zabilježio je Josef Herold.

Ubrzo je ovaj sport dobio na popularnosti, ljudi su počeli zajedno skijati, a već 1895. godine, uslijedila su i redovna skijaška takmičenja. Sve je to dovelo do razvoja turizma, izgradnje hotela, i organiziranog izvođenja obuke skijanja za početnike. Već 1902. godine osnovan je Skijaški klub Kitzbuhel.

© Kitzbühel Tourismus bzw. © Kitzbühel Tourismus | Michael Werlberger

CENTAR KITZBÜHEL

Današnji Kitzbuhel, vrhunski je skijaški centar koji se prostire na teritoriji dviju pokrajina i sedam opština. Centar povezuje sedam različitih skijališta, koja zajednički raspolažu sa 359 uspinjača i liftova i preko 1.000 staza sa ukupnom dužinom od 170 km vrhunski održavanih padina.

Najveći svjetski portal skijališta i skijaških centara skiresort.de nije bez razloga proglasio ovaj centar najboljim skijaškim centrom svijeta, i to dvije godine zaredom (2013. i 2014. godine). U ovom centru snijeg je zagarantovan. Naime, u prosjeku se po sezoni snijeg ovdje zadržava 155 dana, a prosječne temperature niže su iz godine u godinu.

HAHNENKAMM

Kitzbuhel je domaćin spusta Hahnenkamm, godišnjeg takmičenja u sastavu Svjetskog skijaškog kupa, koje privlači više od 60.000 gladalaca iz cijelog svijeta. Staza je toliko strma da je na nekim njenim dionicama nemoguće mehaničko održavanje staze, već održavanje obavlja austrijska vojska čiji pripadnici čizmama gaze snijeg. Padina Streif polijeva se vodom da bi se izravnala prije trke. Ovo je najopasnija staza u cijelom Svjetskom kupu, sa ukupnim padom od 1665 metara (5462 stope), i opasnim skokom Mausefall. Ne iznenađuje ni činjenica da je padina Streif od samog početka organiziranih trka 1931. godine, bila uzrokom mnogobrojnih padova i preranog završetka karijere brojnih takmičara. Izuzev vikenda kada se održava takmičenje, staza je otvorena za javnost uvijek kada vremenske prilike to dozvoljavaju

SNIJEŽNI PARK MERCEDES-BENZ

Za ljubitelje boardanja, ostalih ekstremnih sportova i akrobatskih majstorija ovaj vrhunski sniježni park je pravo mjesto. Inovativan dizajn i savršeni uslovi čine ovaj park jednim od najboljih odredišta za ljubitelje ekstremnih sportova na Alpama.

Ovdje zaista nije važno do kojeg ste stepena usavršili Vaše vještine. Bili Vi profesionalac, amater ili početnik, ovaj park za Vas je sasvim sigurno pravo mjesto. Park nudi bogat freestyle meni, a dizajner parka, Franz Josef Lechner i njegova ekipa neumorno rade na planiranju novih terena i staza.

VRHUNSKE ŠKOLE SKIJANJA

U Centru možete pronaći osobnog instruktora skijanja, a škole skijanja u sastavu Centra dobitnici su mnogobrojnih nagrada. Tokom sezone gostima su dostupne usluge više od 600 instruktora.

IZNAJMLJIVANJE OPREME

Priča o ovom Centru ne bi bila potpuna bez informacija o mogućnostima iznajmljivanja opreme za zimske sportove, svih vrsta i namjena. U brojnim trgovinama u sastavu Centra postoji mogućnost rezervacije najma opreme za cijelu porodicu, ili kupovine opreme vrhunskih svjetskih proizvođača.

Više informacija možete vidjeti OVDJE

5
SKI PASS

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content