Ključ – mjesto gdje je završena era bosanskog kraljevstva

Ključ, jedinstveni gradić na rijeci Sani mjesto je gdje je završena era bosanskog kraljevstva. Naime, kada je Bosna pala pod vlast Osmanlija 1463. godine, u njemu je utočište potražio posljednji bosanski kralj Stefan Tomašević, ali je tu uhvaćen i pogubljen.

Stari grad Ključ; Foto: Furaj.ba

Upravo Stari grad Ključ u koji se Tomašević sakrio, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i neprocjenjivo kulturno blago iz srednjeg vijeka, jedna je od turističkih atrakcija koje morate vidjeti. Četiri visoke kule uzdignute do neba, tako je pisao turski putopisac Evlija Čelebija kada je prvi put ugledao Ključ na Sani, kada je ugledao bedeme Starog grada na visokim i strmim stijenama ispod kojih se nalazi duboka provalija. Kada je Čelebija u drugoj polovini 17. stoljeća posjetio taj grad, on je bio sjedište vojvode, janjičarskog serdara, dizdara, kadije i ostalih gradskih službenika čija su sjedišta bila upravo u Starom gradu. Na Starom gradu možete vidjeti i staru muzejsku postavku iz okoline Ključa, koju je grad dobio na poklon iz Muzeja Unsko-sanskog kantona.

Pored Starog grada Ključa, tu je i utvrda Kamičak, još jedan nacionalni spomenik i stari grad smješten na lijevoj obali Sane i istoimenom naselju, 20-ak kilometara udaljen od Ključa. Pisani podaci o srednjovjekovnom gradu Kamičku potječu iz XVIII stoljeća, kada je imao i posadu, sve do 1824. godine. Napušten je prije 1833. godine.

Stari grad Ključ; Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

Utvrda Kamičak

Zbog izuzetno povoljnog prirodnog položaja, grad su još u antičkom dobu naseljavali Rimljani o čemu svjedoče arheološka iskopavanje rimske utvrde. Ipak, Ključ se u pisanim dokumentima prvi put spominje u povelji bana Stjepana II Kotromanića 1323. godine kojom su Ključ, odnosno župe Banjica i Vrbanja, pripale moćnoj plemićkoj i feudalnoj porodici Hrvatinićima. Po dolasku Osmanlija grad je procvjetao, zbog čega se Ključ privredno razvija i u njemu dolazi do jačanja trgovine. ove tople dane, spas od vrućina možete potražiti i na gradskoj plaži Alina Luka gdje je Sana bistra, mirna i osvježavajuća. Plaža je smještena na obodu grada Ključa uzvodno Sanom prema Ribniku, putem za Sarajevo i srednju Bosnu. Alina Luka je lijepo uređeno odmorište, izletište i gradska plaža sa parkingom, sportskim terenima, ljetnom pozornicom, klupama, toaletima, česmama sa vodom, mjestima za roštiljanje itd. Za sve ljubitelje sportova na vodi tu je i kajak/kanu klub, a za one koji se samo žele odmoriti tu je i ugostiteljski objekat.

Stari grad Kamičak; Foto: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

A tu je i plaža Suknjište i revir Zmajevac, mjesta koja će vas ostaviti bez daha. Sana je čista rijeka i izuzetno bogata ribom, stoga je vole i svi oni koji se bave ribolovom.

Kako se grad nalazi u podnožju planine Grmeč i planine Šiša, te je bogat netaknutom prirodom, florom i faunom, grad i njegova okolina idealni su za lovni, ribolovni, avanturistički, adrenalinski i kulturno-historijski turizam.

Ne propustite ni Lapidarij sa miljokazima koje su Rimljani sagradili duž puteva i pomoću njih računali koliko su udaljeni od Rima. Možete vidjeti i nekropole sa stećcima i Dolinu stećaka, nišane, Župnu i Pravoslavnu crkvu, džamije i Muzejsku zbirka sa eksponatima koji potiču od antičkog perioda do danas.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content