Knjiga Selme Rustempašić “Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom”

“Upoznajmo domovinu da bi je više voljeli!”, slogan je koji je autorica postavila za cilj svog rada.

Selma Rustempašić

Knjiga: „Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom“ predstavlja svojevrstan vodič kroz kulturno-historijsku baštinu Bosne i Hercegovine, kojim je autorica nastojala akcentirati najznačajnija mjesta i spomenike koje je moguće posjetiti, istražiti i doživjeti u Bosni i Hercegovini.

Autorica knjige je našla sponu između kulturnog turizma i turističke ponude prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine. Motivi i opisane destinacije su prilagođene interesovanju običnog čitaoca, ali i entuzijastima i dobrim poznavaocima, kako kulturno-historijskog naslijeđa naše domovine, tako i drugih atraktivnih prirodno-geografskih prostora Bosne i Hercegovine.

U knjizi opisuje četrdeset pet općina, pedeset sedam nacionalnih spomenika i četiri spomenika pod UNESCO-ovom zaštitom u Bosni Hercegovini.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, unutar kojih su obrađene regije – Banja Luka, Trebinje,Tuzla i Sarajevo sa ukupno četrdeset pet općina.

U kratkim i akribičnim tekstovima, autorica daje bitne geografske karakteristike pojedinih područja, osvrće se na etimologiju i historijat mjesta te ističe najznačajnije kulturno-historijske spomenike kroz historijske periode vezane za pojedine lokalitete i gradove. Bogat slikovni materijal nadopunjuje tekstove, budi maštu i poziva na dalje individualno otkrivanje opisanih mjesta.

Autor knjige: Selma Rustempašić, profesorica historije

Naziv knjige: “Prođoh Bosnom, a i Hercegovinom”.

Recenzenti knjige : Fatima Maslić, Amela Šakić, Orhana Kosterović, Melisa Forić Plasto.

Lektorica: Hanka Behlulović

Fotografije: Admir Poturović, Ahira Mešić, Amra Saldum, Edin Ćatić, Husein Šljivo, Fata Brzika, Mirzada Šabić-Čukle, Orhana Kosterović, Selma Rustempašić, Vanda Herceg.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content