Knjige domaćih pisaca koje morate pročitati ovog ljeta

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u dobrom štivu – na plaži, na ležaljkama okačenim o dva drveta, u hladu bašti ili livada na kojima izletujemo, na terasama u rana jutra ili kasne večeri kad prehladi. 

Foto: Ilustracija/Pixabay

Iako je najvažnije da se čita, bilo koji žanr ili autor neke od svjetskih književnosti, ipak preporučujemo da ovog ljeta odaberete neke od domaćih autora čije naslove svakako niste smjeli propustiti.

Lana Bastašić “Uhvati zeca”

Bosanskohercegovačka spisateljica Lana Bastašić za ovaj roman dobila je 2020. godine nagradu Evropske unije za književnost. Ovaj potresni roman kojeg je izdao Buybook govori o atmosferi raspada jednog društva i tjeskobe rata. Priča je to o nestajanju ljudi pogrešnog imena i prezimena u Banjoj Luci tokom rata 1992–1995.

Darko Cvijetić “Što na podu spavaš”

Pisac, pjesnik, reditelj i dramaturg Darko Cvijetić izdao je novi roman u Buybooku, nakon velikog uspjeha romana “Schindlerov lift” za kojeg je dobio Fricovu nagradu i Kočićevo pero. Cvijetić je još jednom ispričao priču koja je morala biti ispričana, o odlasku iz kasarni opkoljenog grada.

Saša Džino “U čarobnjakovim šeširima”

Mladi bosanskohercegovački pisac Saša Džino izdao je novi roman, ponovo kao samizdat. Ovo je bajka o kosmosu. Ovo je priča za sve one koji su i dalje željni čarolije bajke, ali one za djecu ih više ne uzbuđuju. Ovo je bajka za odrasle. Ovo je halucinogeni roman. Ovo je savremeni mit o postancima i nestancima. Ovo je psihodelični mit. Ovo je bajka o urbanom darvinizmu. Ovo je naučno-fantastična bajka. Ovo je knjiga magije.

Roman možete naručiti preko Facebook ili Instagram stranice, te ga dobiti na kućnu adresu.

Hazim Hadžić “Da vam Minka nešto kaže”

Roman Hazima Hadžića „Da vam Minka nešto kaže“ već nekoliko mjeseci je najtraženiji naslov u online knjižari Knjiga.ba. Autor knjige je mladi bosanskohercegovački pisac, inače bečki student, koji se dosjetio da popularnost glavne junakinje svoje knjige i Instagram profila Omerovca usmjeri u humanitarne svrhe, pa je sav prihod od prodaje ovog izdanja usmjeren u završetak izgradnje Centra za autizam u Tuzli i za podržavanje radionica studenata sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, koje bi imale za cilj razvijanje svijesti o postojanju osoba s autizmom i u našem društvu. Dakle, i autor, i izdavač i svi učesnici u projektu odriču se bilo kakve zarade od ovog izdavačkog projekta, a time pozivaju i čitaoce da se uključe.

Pero Zubac “Mostarske kiše i neka druga zemlja”

Bh. pjesnik, rođeni Nevesinjac, jedan je od rijetkih čije su pjesme podjednako zastupljene u čitankama širom regiona. Napisao je jednu od najljepših pjesama posvećenih Mostaru, “Mostarske kiše”. Ove godine izdata je njegova nova knjiga, koju kao ni ostale Perine ne smijete propustiti pročitati.

Hamza Hodžić “Farbanje”

Foto: Jasmin Brutus

Roman mladog pisca Hamze Hodžića “Farbanje” govori o odrastanju u internatu Gazi Husrev-begove medrese, zbog čega je idealno štivo za čitanje tokom ljetnog raspusta za đake, ali i sve one koji se žele prisjetiti najljepšeg perioda života. Roman ruši predrasude o odrastanju u ovoj instituciji i njenim učenicima, te otkriva zanimljive informacije onima koji je nisu pohađali ili imali blizak kontakt s njom, ali i donekle kritizira obrazovni sistem koji je u njoj zastupljen. Roman se odvija u srcu Baščaršije i vodi vas na neke od atraktivnih lokacija, zbog čega možete proživjeti Sarajevo skupa sa protagonistima ovog romana.

“Farbanje” možete naručiti preko Facebook stranice na ovom linku.

Martina Mlinarević “Bukača”

Posljednji autorski roman Martine Mlinarević, trenutne bh. ambasadorice u Češkoj, njeno je najintimnije i najogoljenije djelo. Martina je u njemu ispisala svoju borbu sa karcinomom i postkarcinomskoj terapiji, kao priču o priča o viktimizaciji, stigmatizaciji, predrasudama, licemjerju, moralnoj policiji u nemoralnoj zemlji, turbovjernicima što kamenuju drugačijeg od sebe, o prekrasnoj zemlji nađubrenoj stigmama, tabuima, šovinizmom, mržnjom, ali prije svega ljubavlju.

Feđa Štukan “Blank”

Blank je prva knjiga sarajevskog glumca Feđe Štukana. Roman je nastajao sedam godina, a počinje sa snovima jednog dječaka koji je samo želio da postane pilot. Feđa Štukan je u Blanku letio, padao, preživio najmanje 10 krugova pakla prije katarze i novog početka.

Roman o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi možete poručiti putem ovog linka.

Bekim Sejranović “Nigdje, niotkuda”

Istaknuti bosanskohercegovački književnik i prevodilac Bekim Sejranović preminuo je nakon kratke i teške bolesti u ovoj 2020. godini. Autor je knjige kratkih priča Fasung te romana Nigdje niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Za roman Nigdje niotkuda 2009. godine dobio je nagradu Meša Selimović, stoga vam ga posebno preporučujemo za čitanje ovog ljeta.

S. H, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content