Ko bude želio zaroniti do olupine Titanica morat će izdvojiti veliku cifru...

  Ko bude želio zaroniti do olupine Titanica morat će izdvojiti veliku cifru novca

  Naučnici, istraživači i eksperti s dubokim džepom imat će priliku od maja 2021. godine posjetiti olupinu legendarnog broda Titanic, koja leži na dnu Atlanskog okeana.

  Foto: YouTube/Printscreen

  Podsjećamo, Titanic je potonuo 1912. godine nakon sudara s ledenim brijegom, a vremenom je postajao sve popularniji, naročito zbog filma u kojem su uloge ostvarili Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. Oni koji žele posjetiti njegove ostatke morat će izdvojiti veliku cifru novca, jer karta za ovo unikatno iskustvo košta 125.000 dolara.

  Svi koji imaju taj novac i žele vidjeti slavni brod moći će zaroniti u Atlantski okean s kompanijom OceanGate Expeditions iz Washingtona između maja i septembra u narednih nekoliko godina. Ronit će se pomoću podvodnog vozila Titan klase Cyclops koje su zajednički razvili Boeing i NASA. Planirano je šest desetodnevnih misija.

  U Titan će moći stati pet osoba, koje će zatim zaroniti na 3.800 metara dubine, a put do dna moći će pratiti kroz 21-inčni okrugli prozor.

  Cilj istraživanja je procjena stanja Titanica i bilježenje artefakta koji okružuju olupinu, kao i oko 300 vrsta životinja koje žive u njoj.

  Korištenjem sonara, laserskih skenera i druge tehnologije kreirat će se detaljan 3D model ostataka broda, kao i veličine polja ostataka koje ga okružuje.