Kod Zenice pronađena grobnica sa najstarijim skeletima u BiH

Austrijski i bosanskohercegovački arheolozi prezentirali su u Muzeju Grada Zenica rezultate istraživanja prahistorijskih nalazišta Gradina na Kopilu i Mrtvačka gradina u Gradišću kod Zenice, koje su provodili od kraja 2019. godine te u sklopu kojih su pronašli i 45 grobova s 50 ljudskih skeleta iz bronzanog i željeznog doba.

Radi se o najstarijim ljudskim skeletnim ostacima na području srednje Bosne. U jednoj je grobnici pronađen i skelet konja, a pronađena je i grobna nošnja te nekoliko predmeta.

Pronađeni skeleti su od ljudi koji su živjeli ovdje u periodu od prije 3.000 godina – od 1.000 do 500 godina prije nove ere.

Ovo je prvo ovakvo arheološko nalazište u historiji bh. arheologii.

Imanje na Kopilama na kojem je pronađena grobnica pripada porodici Popović, i iz Muzeja Grada Zenice se nadaju da će iznaći sredstva za mogući otkup tog zemljišta i njegovo uređenje u Arheološki park Zenica, kako bi ga mogli posjećivati turisti.

Nakon što se obave analize, svi nalazi ovog istraživanja bit će prezentovani u monografiji koja će postati dostupna široj javnosti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content