Koji su simptomi ebole

Ebola je klasificirana u A-kategoriju biološkog oružja sa 90 procenata smrtnosti zaraženih osoba. Dva lijeka su u fazi testiranja.

Foto: Pixabay – bhossfeld

Ebola virus (virus ebola) ili ebolski virus, naziv je za virus koji je glavni uzročnik za istoimenu smrtonosnu bolest – ebola. Iako se u današnje vrijeme sve više i više piše o toj bolesti što zbog straha se od njezinog širenja i globalne epidemije, te izrazito velike smrtnosti, njezina pojava nije tako nova. Prvi put pojavila se 1976. godine u Demokratskoj Republici Kongo, a naziv je dobila po rijeci Eboli gdje je bolest prvi put prepoznata.

KAKO IZGLEDAJU SIMPTOMI EBOLE?

Simptomi se pojavljuju od  2. do 21. dana, a najčešće 7-10 dana nakon zaraze.

Simptomi u ranoj fazi su glavobolja, grlobolja, bol u mišićima, slabost, temperatura I umor.

U  kasnijoj fazi se javljaju  osip, povraćanje, proliv, krvarenje iz očiju, usta I nosa.

KAKO SE PRENOSI EBOLA?

Stručnjaci upozoravaju da virus koji izaziva ebolu se ne širi

zrakom i može se proširiti samo direktnim kontaktom s tjelesnim izlučevinama – krvlju, znojem, povraćanjem, izmetom, urinom, pljuvačkom ili spermom – inficirane osobe koja već pokazuje simptome. Hemoragijski simptomi, odnosno krvarenje iz rana, nosa, očiju, probavnog sustava, vagine i sl. nisu redovna pojava i javljaju se u manje od 10 posto slučajeva.

Virus se također može prenijeti  preko predmeta, ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika, namirnica – tj. mesom zaraženih životinja ili kupanjem u bazenu koji je kontaminiran virusom.

Zaraziti se mogu i zdravstveni radnici prilikom bliskog kontakta sa zaraženom osobom, ukoliko ne postupaju prema pravilnicima za sprečavanje bolničkih infekcija.

Zato su  potrebni oprez i korištenje zaštitnih sredstava prilikom njege bolesnika kako bi se spriječilo širenje bolesti, poput zaštitne odjeće, rukavica, maski, zaštitnih naočala.

KAKO SE ZAŠTITITI U SLUČAJU KONTAKTA SA ZARAŽENIM OSOBAMA?

Najbolja je zaštita pravilna higijena i izbjegavanje kontakta tj. izolacija zaraženih osoba.

Izbjegavajte direktni kontakt s tjelesnim tekućinama oboljelih od ebole.

Perite ruke i dezinficirajte ih alkoholom ili nekim drugim sredstvom ukoliko ste izloženi kontaktu oboljelih ili mrtvih osoba zaraženih ebolom.

Nosite zaštitnu masku, rukavice ili odijelo ukoliko ste u neposrednoj blizini oboljelih ili mrtvih osoba zaraženih ebolom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content