Koliko aviona preleti iznad nas svakog dana?

  Koliko aviona preleti iznad nas svakog dana?

  Avioni lete iznad nas već decenijama, a ima dana kada se čini da na nebu jedva da ima prostora za sve te leteće objekte koji vješto izbjegavaju jedni druge. Sigurnio ste se zapitali bar jednom koliko aviona zaista leti iznad nas?

  Vodeća britanska kompanija koja se bavi kontrolom leta, NATS, objavila je videoanimaciju koja ilustruje kako u toku jednog dana izgleda vazdušni prostor iznad Evrope. Animacija je ubrzana 1.440 puta u odnosu na realno vrijeme

  Prikupivši sve podatke o letovima na teritoriji “našeg” kontinenta, programeri su iscrtali i animirali rutu svakog leta pojedinačno. Motiv za ovu animaciju kompanija je pronašla u potrebi da ukaže ljudima na odgovornost i ozbiljnost posla koji obavlja.

  “Vazdušni prostor je nevidljiva infrastruktura, ali je važna isto koliko i ona vidljiva, poput puta i pruge,” navodi NATS na svom blogu.

  Primjera radi, kada se uradi presjek jednog prosječnog julskog dana, broj letova iznosi čak 30.000, od kojih četvrtina prolazi kroz vazdušni prostor Velike Britanije.

  Oko 46 miliona kilometara dnevno, koliko ukupno iznosi pređen put svih ovih letova, približno je 998 obilazaka čitave Zemlje i 104 odlaska na Mjesec.

  Izvor: Buka