Koliko je rad na kruzeru ustvari siguran?

Nekoliko puta su me pitali “Koliko je rad na brodu siguran za djevojku?” Šta li je to pitanje tačno podrazumijevalo nikad nisam u potpunosti shvatila. Da li se to odnosilo na sigurnost od muškaraca, gostiju ili na opću sigurnost ne znam, ali evo par odgovora za sve zabrinute djevojke. Prvo ću postaviti pitanje koliko se svaka od vas osjeća sigurno u svojoj okolini, svom gradu, društvu svojih prijatelja ili porodice? A odgovor ću dati iz svog iskustva.

Iza sebe imam skoro dvije godine rada na brodovima, dvije kompanije i tri ugovora i do sada nikad nisam osjetila nikakvu opasnost osim nemirnog mora i potencijalnih pirata. Sva posada koja dolazi na brod mora imati sudski papir da nisu kažnjavani, niti krivično gonjeni. Pored sudskog papira, posada mora imati i zdravstveni dokaz da nisu “šenuli”. Za mene taj papir predstavlja kakvu takvu garanciju da su mi radne kolege i kolegice koliko – toliko normalni. Naravno, neki bi se sada upustili u raspravu šta je normalno, ali mislim da svi shvatate poentu.

Kompanije za koje sam ja radila imaju vrlo jasna pravila i procedure šta se sve može prijaviti kao zlostavljanje na brodu. Bilo kakvo zadirkivanje na osnovu roda, pola, seksualne orijentacije, religijskih i političkih uvjerenja može se prijaviti kao maltretiranje. Bilo kakvo dobacivanje djevojkama, a kamoli pokušaj dodirivanja ili nečeg višeg, vodi do vrlo ozbiljnih tužbi i mjera zaštite. Pošto je većina osoba na brodu radi novca, rijetko će ko rizikovati da izgubi posao. Alkohol je dozvoljen, ali u granicama i nakon posla. Par osoba koje su se napile su bile otpuštene već naredni dan.

Kada je u pitanju opća sigurnost to vam niko ne može garantovati. Možete se naći u pogrešnom trenutku na pogrešnom mjestu i tako slomiti ili čak izgubiti prste, ruku, nogu, oko. Ali, to možete i van broda. Naravno, uvijek postoji i opasnost od potonuća broda, napada terorista ili pirata, kao i požara i pada u more. Ako ćemo baš ići do krajnosti, uvijek postoji opasnost da će mi se avion srušiti na putu do broda ili nazad kući. Naravno, postoji i opasnost kada izlazite vani u nepoznate zemlje da vam se nešto desi. Za svaki od ovih scenarija postoji određena procedura i pravila koje učite prvih dana pridruživanja brodu. Sve ostalo rekla bih zavisi od sreće i sudbine.

Ja, lično, se osjećam sigurnije na brodu. Nije me strah da će me neko napasti, opljačkati, presresti, silovati. Nije me strah da će me čopor pasa lutalica napasti, nije me strah da će me auto udariti dok stojim na trotoaru ili prelazim na zelenom svjetlu. Ne moram strahovati od revizora, od džeparoša, od raznih perverznjaka koji se šetaju slobodno i ne moram strahovati da će mi neko prosvirati metak kroz glavu u klubu. Moje lično mišljenje je da je brod mnogo sigurniji od gradova iz kojih dolazimo.

 

Dijana Mirojević, Furaj.ba

 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

 

MOJ ŽIVOT NA KRUZERU

RADEĆI NA KRUZERU POSJETILA SAM PET KONTINENATA

MOJ PRVI DAN NA BRODU

KAKO RADITI I ZARADITI NA KRUZERIMA

KAD STVARI KRENU NIZ BRDO

MOJ SUSRET SA STARNIM ZMAJEVIMA

POSJETILA SAM HOBBITON MOVIE SET

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content