Komodo, Jurski park Indonezije

Zmajevi ne postoje samo u pričama, nego i u stvarnosti. Ako ih želite vidjeti, morate posjetiti otok Komodo u Indoneziji, gdje je stanište Komodo zmaja, ili varana, posljednjeg guštera ove vrste na svijetu.

Komodo spada u Male sundske otoke, grupu otoka malajskog arhipelaga, s površinom od 390 kilometara kvadratnih. Naseljava ga otprilike 2.000 stanovnika, koji žive u jedinom selu otoka nazvanom Kampung Komodo. Već za šumare i turističke vodiče u zalivu Loh Liang napravljena su prenoćišta.

Najveći gušter na svijetu

Komodo pripada provinciji Ost-Nusa Tenggara i također je dio Nacionalnog parka Komodo. Poznat je postao po staništu Komodo zmaja, ili varana, najvećeg živućeg guštera, koji se smatra posljednjim preostalim na svijetu u domenu njihove vrste. Zbog svoje veličine –  može narasti do tri metra te imati težinu i do 150 kilograma – vodi se kao alfa predator. Postoje mišljenja da je čak moguće da srednjovjekovne priče o zmajevima vode porijeklo s ovog otoka.

Varani Komoda najveća su otočna turistička atrakcija. No, oni ne žive samo ovdje, nego su rasprostranjeni i na nekim drugim sundskim otocima. Ugrožena su vrsta, a Nacionalni park Komodo osnovan je 1980. upravo kako bi ih se bolje štitilo. Kasnije će njegova zaštita obuhvatiti također svu bogatu floru, faunu, te pomorsko područje.

Pink plaža

Koliko je sve ovdje posebno, može se shvatiti ronjenjem, koje je na Komodu veoma popularno. U ovoj jedinstvenoj prilici vidjet ćete veliki broj riba, među njima plave ribe gdje god da se okrenete, divit ćete se potom netaknutim grebenima koralja i bez treptanja posmatrati akcije lova velikih riba.

Na Komodu se nalazi i jedna od sedam pink plaža na svijetu. Pantai Merah, kako je u Indoneziji zovu, ubraja se u nadrealna obilježja Komodo otoka. Svoju upečatljivu boju dobija zahvaljujući mikroskopskim životinjama koje se zovu foraminifera. One proizvode crveni pigment na koraljnim grebenima. Lokalno stanovništvo je zbog toga naziva Crvenom plažom, međutim, kada se sićušni dijelovi crvenih koralja pomiješaju s bijelim pijeskom, onda nastaje nježna pink boja vidljiva duž obale.

Komodu se može prići samo s mora, a najbolje vrijeme za posjetu je između marta i juna, te oktobra i decembra.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content